Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ PL a expediat propunerea…

DOC PL a expediat propunerea de a crea Mișcarea Unionistă către nouă partide

unioniști unire moldova pl românia

Președintele Partidului Liberal (PL), Dorin Chirtoacă, anunță joi, 19 decembrie, că a expediat mai multe documente către liderii a nouă formațiuni politice pentru a-i convinge să realizeze „unificarea unioniștilor într-un singur front larg de luptă, într-un singur curent politic, într-o singură și unică Mișcare Unionistă din Republica Moldova”.

Propunerea a fost înaintată: Uniunii Salvați Basarabia, Partidului Național Liberal, Partidului „Democrația Acasă”, Partidului Unității Naționale, Partidului Popular Românesc, Partidului Liberal Democrat din Moldova, Partidului „Mișcarea Antimafie”, Partidului Acțiunea Democratică și Partidului Voința Poporului.

Luni, 16 decembrie, Chirtoacă a menționat că vrea ca un acord de colaborare să fie semnat până la 31 decembrie 2019 și să participe împreună la următoarele alegeri.

Ce spun analiștii politici

Contactați de ZdG, analiștii politici au declarat că formarea unei platforme comune a partidelor unioniste este o „idee bună”.

Potrivit lui Veaceslav Berbeca, consolidarea partidelor ar însemna în același timp și coagularea voturilor. Totuși, reprezentantul IDIS „Viitorul” menționează că are îndoieli privind reușita acestora.

Am dubii, nu știu dacă vor reuși liderii să formeze un front comun, ținând cont de animozitățile care au existat între ei, certuri și caracterele lor. Am impresia că unii dintre ei nu prea se înghit. Pe de altă parte, anumite partide unioniste au cam eșuat în a mai capta atenția unioniștilor. Nu știu dacă în jurul celor care cândva au fost în fruntea partidelor unioniste vor reuși să constituie o platformă în baza cărora se vor uni. Din punctul meu de vedere, este cam complicat, pentru că atunci când se va ajunge la împărțirea locurilor pe listă va fi foarte dificil. Nu știu dacă partidele actuale vor reuși să demonstreze că ele constituie forța necesară pentru a le reprezenta punctul de vedere al unioniștilor. Eu am îndoieli că vor reuși toate partidele unioniste să creeze un singur bloc”, a comentat Berbeca pentru ZdG.

De cealaltă parte, Corneliu Ciurea susține că „este destul de real ca cele mai importante partide unioniste să se unească”, aceasta fiind și singura soluție pentru ca unioniștii să acceadă în Parlament.

„În cazul în care vor reuși să ajungă la o înțelegere cu privire la poziții în ierarhia acestei construcții politice, unioniștii vor face o mișcare bună, inspirată. Cred că asta este destul de real și este singura soluție ca unioniștii să acceadă în Parlament și să aibă un cuvânt de spus în viitoarele jocuri politice. Cred că în continuare vor avea loc negocieri, care se anunță a fi destul de complicate, pentru că unii lideri unioniști recent lansați încă nu au experiență, alții au un istoric acre le marchează parcursul politic. Cred că în cazul unui anumit eșec de a unifica forțele unioniste, partidele unioniste vor fi condamnate la o dispariție sau la desființare politică, nu vor mai avea șanse să ajungă în Parlament”, a spus Ciurea.

În același timp, Ion Tăbârță menționează că unii lideri se vor regăsi și ar putea chiar să acceadă în Legislativ la următoarele alegeri parlamentare, „dacă vor reuși să se mobilizeze, să dea dovadă de o anumită maturitate politică”.

„Nu este prima tentativă de acest gen și, mai ales după actualele alegeri locale, Chirtoacă are dreptul legitim de a veni cu astfel de inițiative, deoarece el a acumulat cel mai mare scor dintre candidații unioniști pentru Primăria Chișinău. Avem un paradox: sondajele ne arată că numărul celor care au preferințe unioniste este în creștere, însă din punct de vedere al reprezentării electorale ei sunt dintr-o anumită derivă, pentru că, practic, nu avem un partid în Parlament care să-i reprezinte. Altceva ține de persoanele implicate. Marea problemă a segmentului unionist este că cei care s-au lansat în fruntea lui s-au compromis sau au fost compromiși. Acum electoratul este în așteptarea unor lideri credibili. Trebuie de mers împreună, de separat grâul de neghină, de cooptat lideri noi și atunci inițiativa lui Chirtoacă poate va avea succes”, consideră Tăbârță.

Foto: Valeriu Munteanu/Facebook