Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Deputați socialiști cu discurs pro-rus…

Deputați socialiști cu discurs pro-rus și cetățenie română. Cine sunt aceștia

Deși, anterior, de mai multe ori, actualul șef al statului, Igor Dodon a declarat că deputații socialiști care dețin și cetățenia României, vor renunța la aceasta, până în prezent șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, având o poziție anti-europeană. Aleșii poporului care dețin dublă cetățenie sunt: Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi, notează moldovacurata.md

Asociația Presei Independente (API) a solicitat Autorității Naționale pentru Cetățenie din România (ANCR) informația despre deputații socialiști care dețin în prezent cetățenia statului român. ANCR a precizat că șase din cei 24 de aleși ai poporului din lista socialiștilor sunt cetățeni români: Alla Dolință, Adrian Lebedinschi, Corneliu Furculiță, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac și Ghenadi Mitriuc.

Alla Dolință a venit din business în Legislativ. Limba sa maternă este rusa, iar potrivit informațiilor biografice de pe site-ul Parlamentului, are cunoștințe elementare de limbă română și de limbă engleză. Anterior, Dolință a declarat că a început procedura de renunțare la cetățenia română, dar ulterior a evitat să răspundă de ce continuă să beneficieze de avantajele pe care i le oferă cetățenia română.

Și deputatul PSRM Adrian Lebedinschi, care anterior insista ca drapelul Comunității Statelor Independente (CSI) să  fie să fie arborat alături de cel al Moldovei și UE pe instituțiile și la evenimentele oficiale, deține cetățenia română. Nici acesta nu a argumentat de ce nu a renunțat încă la cetățenia română, susținând că este în vacanță și vrea să fie lăsat în pace, ca să se odihnească.

Deputatul PSRM Anatolie Labuneț este cetățean român deja de 12 ani. Și acesta a menționat anterior că va renunța la cetățenia română, însă așa și nu a făcut-o. După inițiativa lui Igor Dodon de a decora militarii moldoveni, pacificatorii ruși și forțele separatiste din regiunea transnistreană, liderul  Partidului Unității Naționale (PUN), Anatol Șalaru a venit cu critici la adera acestei idei. În replică, Labuneț l-a ofensat pe Șalaru.  „Șalaru, suka (cățea) pro-română. Cât timp vei perturba Moldova noastră? Sub mânuță cu Basik (Traian Băsescu) și Guțu (Ana Guțu) acasă în România”, a scris acesta pe o rețea de socializare.

Deputatul Ghenadi Mitriuc deține cetățenia română din 2004, deși și acesta a venit, nu o singură dată, cu critici la adresa statului a cărei cetățenie o deține.

Corneliu Furculiță și Radu Mudreac sunt și ei cetățeni români. Furculiță e din același sat cu Igor Dodon, acesta nu menționează pe site-ul Legislativului care e denumirea limbii sale materne. Mudreac a refuzat să argumenteze de ce nu a renunțat la cetățenia română.