Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Demisia președintelui Curții Constituționale -…

Demisia președintelui Curții Constituționale – motiv de bucurie pentru Igor Dodon?

Plecarea din funcție a președintelui Curții Constituționale l-a bucurat pe președintele R. Moldova. Despre aceasta a scris Igor Dodon pe o rețea de socializare.

„Este îmbucurător faptul că, odată cu demisia lui Tudor Panţâru din postul de preşedinte al Curţii Constituţionale a Moldovei, în CC va fi cu un român mai puţin. Nu am nimic împotriva românilor, dar voi aveţi pe românii voștri în Curtea Constituţională proprie şi eu doresc să fie moldovenii noştri în Curtea noastră Constituţională. Totuşi, dacă Panţâru crede că prin evadarea sa din acest post se va eschiva de la răspundere pentru tot ce a făcut în ultima perioadă de timp, greşeşte amarnic. Nici cetăţenia română nu-i va fi de ajutor”, a scris Dodon, făcând referire la deciziile din ultima perioadă a Curții Constituționale privind suspendarea temporară din funcție a șefului statului.

Amintim că, la 31 ianuarie curent, Curtea Constituțională a anunțat printr-un comunicat de presă că Tudor Panțâru a demisionat din proprie inițiativă, invocând motive personale, din funcția de judecător și președinte al instituției.

Până la alegerea unui nou președinte al Curții, interimatul funcției va fi asigurat de judecătorul Aurel Băieșu.

Tudor Panțâru a fost numit în funcţia de judecător CC prin Hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii nr. 130/6 din 12 februarie 2013. La data de 12 mai 2017, cu votul judecătorilor, Tudor Panțâru a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale.

Până a fi numit judecător la CC, Panțâru a deținut un mandatul de deputat al diasporei în Camera Deputaților a României, după ce a fost ales pe listele Partidului Social Democrat (PSD).

Tudor Panțâru are 66 de ani. Acesta a absolvit facultatea de drept a Universității de Stat din Moldova în 1977, iar ulterior a activat drept avocat și judecător la Chișinău. Între 1990 și 1994 a obținut un mandat de deputat în primul Parlament al R. Moldova, unde a ocupat funcția de președinte al Comisiei juridice. Timp de patru ani, între 1992-1996, Tudor Panțâru a fost ambasador și reprezentant permanent al R. Moldova pe lângă ONU. De asemenea, el a ocupat mai multe mandate de judecător internațional: în Secția Penală a Curții Supreme din Kosovo și  Tribunalul Comercial ONU.