Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cum explică un ex-președinte al…

Cum explică un ex-președinte al PLDM presiunea publică pentru crearea unei alianțe între Blocul ACUM și PSRM

Viorel Cibotaru, fostul președinte al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) consideră că zvonurile lansate în ultima săptămână în spațiul public privind o alianță de conjunctură între Blocul ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova pentru a „elibera din captivitate” mai multe instituții de stat ar fi, de fapt, lansate cu scopul de a justifica o ulterioară alianță între PSRM și Partidul Democrat din Moldova.

„Toată presiunea pusă astăzi pe ACUM de a crea, cică, un ne-bloc cu PSRM pentru eliminarea „situațională” a PD de la putere are un scop clar: de a așterne o poveste cât se poate de credibilă pentru adevărata alianță PD-PSRM, plămădită încă din 2016 (și mai devreme, dar din 2016 a devenit evidentă). După refuzul repetat și categoric al ACUM-ului de a intra în această capcană, socialiștii vor da din mâini și vor spune electoratului său: „vedeți, noi am fi gata să-l dăm PD-ul jos, dar altă soluție nu-i, Sandu și Năstase-s de vină! N-avem altă soluție pentru salvarea țării, ne unim cu PD.”, scrie Cibotaru, într-o postare publicată pe pagina sa de facebook.

Vedeți, mai jos, opinia integrală a ex-președintelui PLDM cu privire la situația post-electoral din R. Moldova.

2. Aștept o altă mișcare a PD-ului. Să propună, concret, ACUM-ului, un program hiper-european și arhi-reformator. Apropierea de NATO, aderarea la UE, programe de integrare și cooperare intensivă cu România, guvernul 50/50 (și postul de prim-ministru, of course!) Dar în acest program va fi o virgulă-două care vor anihila toată propunerea virtuală. Asta pentru a demotiva Occidentul: „vedeți cât de departe eram gata să mergem…” Iarăși Maia și Andrei vinovați.
3. Variante bune, însă, nu-s. Soluții miraculoase – nici atât. Cum și a anticipat mai multă lume, ne așteaptă un îndelungat și greu „război pozițional”, lupte „corp la corp” în parlament, în instituțiile publice, în teritoriu. Gata cu slogane, mai multă muncă istovitoare de analiză, monitorizare, observare, critică, demascare și deconspirare a puterii corupte în curs de re-instalare. Și greve, proteste, manifestații, orice tip de rezistență națională, dacă va fi nevoie, pentru instaurarea valorilor pe care le împărtășim și de care nu mai putem să ne dezicem.
4. Ar fi bine ca și partidele politice de dreapta, pro-europene și pro-românești, pierdute în tranziție, să se regăsească și să se reclădească, să-și strângă rândurile și să se angajeze efectiv și solidar în această mișcare de rezistență, care nu trebuie să moară sau să se dezumfle.
5. Societatea civilă (sectorul asociativ, experții independenți și afiliați corporativ, activiștii free-lancer, blogerii și blogerițe, mass media alternativă, preoții progresivi, beta-sindicaliști, profesorii și cercetătorii) trebuie să se re-inventeze, revigoreze, re-optimizeze, să fie mai dinamică și mai self-sustenabilă, mai ingenioasă și… mai optimistă, la urma urmei! Vă rog, dați-le pace noilor politicieni, trecuți la un nivel mai înalt, intrați într-o nouă horă să se manifeste plenar, să inventeze ceva nou, să ne uimească cu altceva. Nu-i mai sâcâiți și învățați ce să facă. Lasă să se descurce singuri! Iar noi îi vom ajuta să nu alunece și să nu se prăpădească în labirintele puterii…”, scrie Viorel Cibotaru.

La  câteva zile după alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, mai mulți analiști politici și membri ai societății civile s-au expus în favoarea unei alianțe de conjunctură între Blocul ACUM și PSRM pentru a vota „eliberarea din captivitate” a unor instituții de stat gestionate de exponenții PDM, cu ulterioare alegeri anticipate. Reprezentanții Blocului ACUM au respins ipoteza unei asemenea coalizări.