Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Cine va monitoriza alegerile parlamentare…

Cine va monitoriza alegerile parlamentare din februarie 2019

Rețeaua Europeană a Organizațiilor de Monitorizare a Alegerilor (ENEMO) a lansat Misiunea Internațională de Observare a Alegerilor (IEOM) pentru a monitoriza alegerile din 24 februarie 2019 și a contribui la integritatea și transparența acestora. 

ENEMO va monitoriza, evalua și raporta principalele constatări privind observarea mediului politic și electoral în ansamblu, conduita organelor de gestionare a alegerilor și a media, campaniei electorale, echității de gen, respectării drepturilor de a alege și de a fi ales, de vot și a procesului de numărare a voturilor, de soluționare a contestațiilor electorale și alte aspecte importante ale procesului, în conformitate cu metodologia elaborată anterior și recunoscută internațional. Evaluarea se va baza pe standardele internaționale de alegeri democratice și pe prevederile legislației R. Moldova.

ENEMO IEOM va prezenta publicului rapoarte interimare și preliminare privind principalele constatări ale observațiilor electorale, întrucât raportul final cu recomandări exacte de politică pentru eventualele îmbunătățiri în domeniul alegerilor și altor politici legate de acest domeniu, va fi emis și prezentat curând după alegeri. ENEMO va continua să pledeze pentru adoptarea recomandărilor de politică prezentate privind alegerile în Moldova ulterior desfășurării alegerilor.

ENEMO IEOM este formată din opt echipe de bază cu membri localizați în Chișinău, precum și 10 observatori pe termen lung (LTO), activitatea cărora urmează să acopere teritoriul Republicii Moldova, grupați în echipe a câte două persoane, care vor supraveghea perioada pre-electorală, ziua alegerilor și perioada post-electorală. Mai mult decât atât, ENEMO planifică să implice un număr de observatori pe termen scurt (STOs), fapt ce este condiționat de susținerea financiară din partea finanțatorilor adiționali.

ENEMO (Reţeaua Europeană a Organizaţiilor de Monitorizare a Alegerilor) este un grup format din 22 de organizaţii civice din 17 ţări din Europa și Eurasia. ENEMO își propune să susţină interesul comunităţii internaţionale și democraţia în statele post-comuniste din regiunea OSCE, să evalueze condițiile electorale și mediul politic și să ofere rapoarte de observare precise și imparțiale. 

ENEMO IEOM este susținută financiar de Ambasada Regatului Țărilor de Jos, Ambasada Suediei, Fundația de Dotare Națională (NEF) a Congresului Statelor Unite ale Americii prin intermediul Institutului Democratic Național și Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova. Aceasta este cea de-a 25-a misiune de observare a alegerilor de ENEMO și cea de-a doua misiune ENEMO în Republica Moldova.