Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Chirtoacă despre eliberarea sa din…

Chirtoacă despre eliberarea sa din arest și speculații precum că ar fi „vândut lui Plahotniuc”

Dorin Chirtoacă

Imediat după ce magistratul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Alexandru Negru l-a eliberat din arest la domiciliu pe Dorin Chirtoacă și l-a plasat sub control judiciar, edilul supendat din funcție al capitalei a declarat presei că urmează să aibă loc „un tămbălău și mai mare”, deoarece ar putea începe presiuni cu privire la demisia sa și speculații precum că „ar fi vândut lui Plahotniuc”. Dorin Chirtoacă a menționat că în contextul referendumului privind demisia sa, care va avea loc pe 19 noiembrie, se așteaptă la „tentative de batjocorire și de umilire publică” asupa sa, la fel cum au avut loc în privința fostului premier Vladimir Filat, atunci când a fost fimat în intimitate, iar imaginile au fost făcute publice.

„Ceva nu este în regulă. O să ne dăm seama, cu siguranță, pe parcursul zilelor următoare și a săptămânilor următoare, dar prima mea reacție este că decizia este una tardivă dacă ne referim la referendum și de ochii lumii. În mod normal, trebuie să aibă loc eliberarea pur și simplu și încetarea dosarului penal. Probabil că acum vor începe presiuni cu demisia, precum că m-aș fi vândut lui Plahotniuc sau ceva de genul respectiv, precum că totul este aranjat. Va începe, probabil, un tămbălău și mai mare în toată chestiunea asta. Eu acum gândesc cu voce tare, pentru că trebuie să asimilez evoluția lucrurilor, pentru că est eneclar și total lipsit de logică.

Referitor la demisia sa, Dorin Chirtoacă a declarat că din funcție ar trebui să plece „Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc, Vladimir Voronin, Iurie Leancă și toți ceilalți care lucrează la o mână”.

„Această clasă politică trebuie să dispară pur și simplu din R. Moldova. Și vă spun sincer, dacă s-ar putea să fie toți legați și puși mie ca o piatră legată de gât, mâine m-aș duce cu ei la fundul mării, dar să scape odată Moldova de dezmățul acesta și de ghetoul în care se dorește a fi transformat”, a declarat Dorin Chirtoacă, care a precizat că având în vedere că este ultima săptămână înainte de referendum, se așteaptă ca în urma deciziei privind eliberarea sa din arest să aibă loc mai departe „tentative de batjocorire și de umilire publică” asupa sa, la fel cum s-a întâmplat în privința lui Vlad Filat.

Acesta a declarat că în următoarele zile va încerca să explice cum stau lucrurile, în măsura posibilităților pe care le va avea. Dorin Chirtoacă afirmă că, prin cazul său, este răspândită ideea că astfel de lucruri pot să i se întâmple oricărei persoane care se pronunță împotriva sistemului.

Edilul suspendat din funcție spune că nu știe cine ar putea fi persoana care difuează imagini compromițătoare în spațiul public, dar afirmă că știe cert despre interceptări ale telefoanelor sale.

„În cazul în care este vorba și despre interceptarea mesajelor, atunci vorbim despre o complicitate a instituțiilor statului la viață personală, intimă și de familie”.

Dorin Chirtoacă a fost reținut în dosarul parcărilor cu plată pe 25 mai 2017. A doua zi, acestuia i-a fost aplicat un mandat de arest la domiciliu, care ulterior a fost prelungit în mai multe rânduri. La 28 iulie 2017, la câteva zile după ce dosarul a fost trimis în judecată, instanța a dispus suspendarea lui Dorin Chirtoacă din funcția din funcția de primar. Ulterior, la 8 august 2017, Curtea de Apel a admis parțial recursul avocaților lui Dorin Chirtoacă, privind suspendarea acestuia din funcția de primar general al municipiului Chișinău și a trimis dosarul la Curtea Constituțională. Curtea Constituțională a refuzat însă să examineze sesizarea avocaţilor lui Dorin Chirtoacă considerând că suspendarea nu contravine legii fundamentale.

La șase septembrie, procurorii au anunțat despre încă un dosar penal pe numele lui Chirtoacă. În acest episod, Dorin Chirtoacă este acuzat că ar fi prejudiciat bugetul municipal cu peste 66 de milioane de lei, după ce în loc să  execute hotărârile instanțelor de a asigura cu spațiu locativ mai multe persoane și familiile acestora, în ultimii șase ani ar fi încheiat 81 de tranzacții de împăcare și ar fi achitat din banii municipali costul mediu al apartamentelor de diferite dimensiuni,  în funcție de componența familiilor.