Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ceban și Năstase explică de…

Ceban și Năstase explică de ce nu au participat la nicio dezbatere TV. Analist politic: „Frica de întrebări incomode”

Liderii în preferințele respondenților ultimelor sondaje de opinie privind alegerile din Chișinău, Andrei Năstase și Ion Ceban, nu au participat la nicio dezbatere televizată în această campanie electorală. Ei susțin că au preferat să desfășoare întâlniri cu cetățenii. Analistul politic de la IDIS „Viitorul” Veaceslav Berbeca menționează că pretendenții ar fi vrut astfel să evite unele întrebări incomode.

Candidatul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), Ion Ceban, a motivat absența de la dezbaterile televizate prin faptul că majoritatea dintre acestea „au fost desfășurate seara, atunci când aveam programate întâlniri cu cetățenii, asta deoarece nu e voie în timpul zilei să deranjezi oamenii în timpul orelor de muncă sau studii”.

„În această campanie electorală, am pus accentul pe întâlnirile cu oamenii și deplasarea în teritoriu. Am organizat săptămânal câte 3 întâlniri cu presa, unde fiecare a putut oferi întrebări și fiecare a avut posibilitatea să participe, pentru că aceste întâlniri erau organizate în loc public”, a scris socialistul pe pagina sa de Facebook.

El a mai precizat că nu a mers la nicio dezbatere „ca să nu fiu acuzat că dau prioritate unei sau altei surse media”, „logică” după care se va conduce și în continuare.

Candidatul blocului ACUM, Andrei Năstase, nu a răspuns astăzi la apelurile ZdG. Totuși, anterior, în cadrul unui video publicat pe pagina sa de Facebook, a spus că s-ar „bucura” ca cei care îl așteaptă la emisiuni televizate să renunțe la această ideee și să-i citească „foarte-foarte bine” programul electoral.

„Oamenii care înțeleg ce înseamnă aceste alegeri înțeleg că nu pot fi transformate într-o emisiune televizată de divertisment, așa cum au decis mulți dintre contracandidații mei. Candidați de toată mâna, nu despre voi este vorba și nici despre mine. În aceste alegeri este vorba despre cetățenii Republicii Moldova, locuitorii Chișinăului. Și atunci, de ce eu ar trebui să le dau satisfacția acestor bufoni, să mă duc să mă războiesc cu dânșii sau ei cu mine? De ce să nu fac exact ceea ce fac: să mă duc la oameni, să discut cu ei, să mă întâlnesc printre blocuri, la întreprinderi?”, a afirmat Năstase, îndemnându-i și pe alți candidați „să meargă și să vorbească cu cetățenii”.

Potrivit analistului politic Veaceslav Berbeca, cei doi candidați ar fi ratat o șansă de a-și expune punctul de vedere, iar alegătorii – să afle prioritățile lor, întrucât nu toți au posibilitatea de a participa la întâlniri electorale.

„Ei, probabil, au ținut cont de faptul că sunt politicieni cunoscuți și au preferat să nu participe la astfel de emisiuni. Cred că o cauză ar fi fost frica de întrebări incomode, pe care le-au evitat. (…) Evident, ar fi fost mult mai bine dacă ar fi participat la astfel de dezbateri”, a declarat expertul pentru ZdG.

Astăzi, 18 octombrie, este ultima zi când concurenții electorali mai pot face agitație electorală. Duminică, 20 octombrie, vor avea loc alegeri locale generale.

În cel de-al doilea acord semnat dintre PSRM și ACUM este menționată abținerea de la atacuri la persoană în cadrul alegerilor locale.

În urma turului II al alegerilor noi din 2018, Andrei Năstase a obținut 52,57% , învingându-l pe Ion Ceban, care a avut un scor de 47,43%.