Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spune șefa Guvernului despre…

Ce spune șefa Guvernului despre faptul că miniștrii Stamate și Popescu au plecat în vacanță

Maia Sandu consideră că este ceva firesc în faptul că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, precum și șefa de la Justiție, Olesea Stamate, se află în această perioadă în vacanță. Potrivit premierului, cei doi oricum lucrează.

Șefa Executivului și-a amintit că a fost ținta unor critici similare atunci când a preluat conducerea Ministerului Educației.

„Eu am fost numită la Ministerul Educației la sfârșitul lui iulie 2012 și la sfârșitul lui august am îndrăznit să-mi iau trei zile vacanță. Și atunci presa a făcut o dramă, a fost tragedie la nivel național. Eu cred că este firesc ca omul să meargă în vacanță, să se odihnească”, a declarat ea în cadrul ediției din 2 august a emisiunii „Cutia neagră” de la TV8.

Ea menționează că este important ca omul să fie eficient, iar în acest sens nu are ce le reproșa celor doi miniștri.

„Pentru mine contează rezultatele și eu lucrez și cu doamna Stamate, și cu domnul Popescu și azi, și mâine, indiferent unde sunt ei. Lucrez cu doamna Stamate la elaborarea acestei reforme și e firesc ca oamenii să se odihnească. Ei nu au stat un an și au așteptat să se facă miniștri, eu i-am rugat să vină miniștri, ei au trebuit să renunțe la multe lucruri. Au și ei copii. Pentru mine e important ce fac oamenii și care sunt rezultatele. Doamna Stamate și domnul Popescu își îndeplinesc foarte bine sarcinile și vor lucra mult mai bine odihniți, dacă reușesc să se odihnească, pentru că lucrează”, a adăugat Maia Sandu.

În seara zilei de 29 iulie, Olesea Stamate a anunțat, într-o postare pa pagina sa de Facebook, că nu se va prezenta la ședința din 30 iulie a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), al cărei membru este, când au fost numiți cei candidați pentru funcția de judecători ai Curții Constituționale. Aceasta a publicat o notă de poziție, în care a indicat numele a opt candidați care nu ar trebui să fie selectați.

La 31 iulie, cu o zi înainte de ședința Guvernului, Nicu Popescu, a precizat că și-a luat câteva zile de libere, dar continuă să muncească de la distanță.

„În politica externă august este tradițional o lună mai calmă, majoritatea interlocutorilor noștri din exterior fiind în vacanță și pentru aceasta mi-am luat câteva zile libere de la serviciu, pentru a-mi finaliza mai multe formalități legate de mutarea mea de la Paris la Chișinău, de care nu m-am putut ocupa pană acum (și, credeți-mă, formalitățile sunt tare multe!) și de a merge cu copiii într-o vacanță planificată cu mult timp în urmă și pe care picii mei o meritau și o așteptau cu nerăbdare. O bună parte din activitatea mea și gestionarea activității MAEIE o fac inclusiv neaflându-mă fizic la Chișinău. Atunci când sunt în deplasări gestionez dosarele de politică externă prin telefon sau computer. Același lucru îl fac și acum. Continui să mă ocup zilnic de subiectele prioritare ale politicii noastre externe. Or, eficiența în orice tip de activitate – diplomație, jurnalism, afaceri sau politică – de multă vreme nu se mai măsoară în orele petrecute stând doar la birou”, a notat ministrul pe pagina sa de Facebook.

Nicu Popescu a fost învestit la 11 iunie, iar Olesea Stamate la 25 iunie, ea fiind numită în funcție după ce Stanislav Pavlovschi, care a devenit ministru al Justiției la 8 iunie, a demisionat, ulterior.