Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ce spun reprezentanții PSRM și…

Ce spun reprezentanții PSRM și ACUM despre acordul care urma să fie semnat încă la sfârșit de iulie

Foto: DW

Deși Igor Dodon declara luna trecută că un nou acord între PSRM și ACUM urma să fie semnat până la sfârșit de iulie, acest lucru încă nu s-a întâmplat până în prezent. În timp ce socialiștii susțin că sunt pregătiți să-l semneze, reprezentanții blocului ACUM mai ezită.

„Noi suntem gata chiar acum să-l semnăm. El este elaborat”, a declarat Ion Ceban astăzi, 21 august, după ședința Consiliului Republican al PSRM.

Copreședinta blocului ACUM, Maia Sandu, a vorbit despre „reforme serioase” pe care trebuie să le includă acordul, făcând, printre altele, referire la situația privind Înalta Curte și accentuând despre importanța încrederii cetățenilor.

„În acest acord trebuie să se regăsească reforme serioase. Asta înseamnă că trebuie să convenim toate elementele reformelor și trebuie să redăm cetățenilor sentimentul de încredere în reformele pe care le promovăm. Or, cu toată sinceritatea, în ultimele zile, s-a discutat inclusiv despre subiectul Curții Constituționale și noi insistăm aici pe faptul că trebuie să se rezolve problema la CC. Chiar dacă în multe țări în CC sunt delegați oameni de către politic, pentru țara noastră, recunosc, nu a fost o idee bună să fie delegați oameni pe criterii politice. Noi credem că cel mai bine este să se revadă decizia de către CC, să ajungă în fruntea CC o persoană care nu a avut calitatea de membru de partid în trecut. Aceasta este poziția mea în calitate de prim-ministru și a colegilor de la PAS și ACUM”, a menționat președinta PAS în cadrul unor declarații pentru presă după ședința Guvernului din 21 august.

Totodată, președintele R. Moldova, „liderul neformal” al PSRM, care a afirmat că ar putea contrasemna acordul, susține că „sunt și unele semne de întrebare”.

„Am discutat despre unele elemente ale acordului care trebuie să fie baza acordului politic ce urmează a fi semnat în timpul apropiat. Noi considerăm că trebuie să fie semnat un nou acord, pentru ca să înțelegem cum ne mișcăm mai departe. Vom acorda suport în continuare acestei majorități parlamentare în condițiile când determinăm care sunt pilonii de bază a acestei guvernări. Sunt și unele semne de întrebare, noi considerăm că trebuie să ne axăm mai mult pe salarii, pensii, drumuri, ceea ce așteaptă oamenii, decât pe concursuri de dragul concursurilor sau să discutăm unele numiri în unele funcții. Oamenii așteaptă rezultate concrete”, a subliniat Dodon după ședința Consiliului Republican al PSRM, adăugând că speră „foarte mult” ca acordul politic să fie semnat inclusiv de deputații din Parlament de la PSRM și ACUM „și atunci vom vedea real câți deputați sunt în această majoritate parlamentară”.

La 14 august, Dodon spunea că ar fi „logic și corect” ca noul acord să fie semnat în această săptămână. De asemenea, la 26 iulie, în cadrul emisiunii „Пятница с Анатолием Голя” de la postul de televiziune RTR Moldova, șeful statului a declarat că acesta va fi semnat până la sfârșitul lunii iulie.

La 13 august, vicepreședintele PAS Mihai Popșoi a precizat că un nou acord între ACUM și PSRM va putea fi semnat după aprobarea Planului de acțiuni al Guvernului.

Anterior, deputatul ACUM Octavian Țîcu, care nu a semnat înțelegerea temporară între cele două entități politice, a declarat că un nou acord între ACUM și PSRM nu va fi susținut de foarte mulți deputați.

Potrivit lui Dodon, acordul este compus din câteva compartimente și vizează: reforma justiției, politica internă, activitatea în Parlament, alegerile locale și politica externă.

Foto: Deutsche Welle