Alexandru Tănase despre plecarea de la Curtea Constituțională și planurile de viitor

Alexandru Tănase, președintele în exercițiu al Curții Constituționale va pleca din cadrul instituției, după ce Guvernul a selectat-o pe Victoria Iftodi pentru a-i lua locul. Ziarul de Gardă l-a întrebat pe Alexandru Tănase despre motivele pentru care nu a candidat la funcția de judecător constituțional, gândurile cu care pleacă de la această instituție, pe care a condus-o în ultimii aproape 6 ani, dar și despre planurile de viitor. 

Vedeți mai jos întrebările remise și răspunsurile oferite pentru ZdG de Alexandru Tănase.

1. Mandatul dvs de judecător la Curtea Constituțională a expirat anterior, iar la 20 aprilie 2017, Guvernul a anunțat un concurs pentru suplinirea acestei funcții vacante. Inițial, nu s-a înscris nimeni în concurs. Ulterior, Guvernul a desemnat-o pe dna Victoria Iftodi. Întrebare. Deși aveați dreptul legal, dvs nu ați depus dosarul pentru a candida la acest concurs. Puteți să ne spuneți care au fost motivele pentru care nu ați candidat? 

Legea cu privire la CCM nu prevede organizarea concursurilor pentru functia de judecător constituțional. Guvernul este liber să numească orice persoană care intrunește condițiile legale. De fapt, judecătorii constituționali sunt desemnați în funcție de afinitațile dintre viziunilie și valorile pesoanelor nominalizate cu cele ale guvernării. Guvernarea care m-a desemnat pe mine avea o anumită culoare politică, actuala guvernare are o altă culoare.  Din această perspectivă, au decis ca dna Victoria Iftodi este mai potrivită pentru această funcție”. 

2. Care sunt realizările și neîmplinirile cu care plecați de la Curte?

„Pentru mine a fost o adevărată onoare să-mi servesc țara in funcția de judecător constitutional. In acești șase ani, de fapt, am re-creat curtea constituțională de la zero. După un deceniu de stagnare când curtea pronunta câte 20-30 de hotărâri pe an, pe chestiuni absolut irelevante, astăzi avem o curte viguroasă cu o jurisprudență multidimensională, iar potrivit evaluărilor UE, hotărârile CCM întrunesc cerințele de calitate ale statelor UE. În acești ani, CCM niciodata nu a ezitat să raspundă tranșat întrebărilor care au fost formulate în adresa sa. CCM a avut în acești ani o contributie substanțială la consolidarea mecanismelor de protecție a drepturilor și libertăților fundamentale. CCM nu mai este o curte paria pe plan extern, cum a fost până la 2010. Astăzi, CCM este o instituție deschisă, respectată pe plan extern, cu o jurisprudență perfect europeană. Potrivit ultimului raport preliminar de evaluare a CCM, aceasta este unica curte independenta din spatiul post-sovietic care acționeaza independent si profesionist. Îmi doresc foare mult ca aceeași dinamică să fie păstrată de următoarea conducere a CCM”. 

3. Și, ce planuri aveți pentru viitor? Există voci care speculează că vă veți lansa în politică, fie cu un proiect politic nou, fie aderând la un partid existent. Vă rugăm, dacă puteți, să ne spuneți care sunt planurile și obiectivele pe care le aveți pentru perioada următoare.

„Nu am comentat niciodata si nici nu voi comenta așa-numitele ”voci” care nu fac altceva decât să disimeze bârfe pe care le ambalează în analize. Aceleași ”voci” de-a lungul anilor au proliferat tot felul de minciuni in adresa mea, m-au ”facut” lider de partid, președinte de tara, procuror general, etc., iar acum mă „trimit în misiuni politice”.  În realitate nu am nici un fel de planuri, cu exceptia carierei didactice si unor proiecte de cercetare”.
La 3 mai, Victoria Iftodi a fost numită de Guvern judecătoare la Curtea Constituțională, după expirarea mandatului lui Alexandru Tănase. Victoria Iftodi, fostă ministră a Justiției între 2004-2006, în timpul guvernării comuniste, deține din 28 decembrie 2016 o altă funcție importantă în stat, cea de reprezentantă a Guvernului în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI).  Miniștrii liberali nu au susținut prin vot candidatura Victoriei Iftodi.

Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

2 comentarii

  1. Adrian

    Tot respectul pentru D-l Alexandru Tanase, și are votul meu dacă revine in politica in fruntea unui partid pro-Europa.

  2. Traian

    Pai oamenii buni se dau la o parte. Vin flamanzii, oamenii lui Dodon care nu vad altceva decat bani si putere. Il vad pe Alexandru Tanase intr-o formatiune politica in care sa se simta bine si in care sa aiba ceva de spus. In politica actuala inca mai sunt scursuri cu reminiscente rusesti. Avem nevoie de astfel de tineri ca Alexandru Tanase care sa schimbe mentalitati si sa ne reprezinte in Europa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *