Alegeri parlamentare 2019: deciziile partidelor

Cu câteva zile înainte de a se da startul înregistrării candidaţilor la Comisia Electorală Centrală, mai multe partide şi-au anunţat deciziile privind modul de participare la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Partidul Acţiune şi Solidaritate şi Platforma Demnitate şi Adevăr au constituit, oficial, Blocul Electoral ACUM, iar Partidul Liberal a decis, la Consiliul Naţional, să se alăture acestuia. Totodată, Partidul Democrat a organizat forumuri ale mai multor organizaţii teritoriale, inclusiv la Chişinău, fără a face însă publice deciziile luate.

Conform legii, desemnarea candidaţilor pentru funcţia de deputat şi înregistrarea acestora în calitate de concurenţi electorali începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor, adică pe 26 decembrie curent. Campania electorală, pentru toţi concurenţii înscrişi în cursă, atât pe liste de partid cât şi în circumscripţiile uninominale, începe cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor – pe 25 ianuarie 2019.

PAS şi Platforma DA şi-au oficializat colaborarea

Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) şi Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) au semnat duminică, 16 decembrie 2018, acordul de constituire a Blocului Electoral „ACUM – Platforma DA şi PAS”, care ar urma să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Maia Sandu, preşedinta PAS, şi Andrei Năstase, preşedintele PPDA, au fost desemnaţi co-preşedinţii blocului electoral nou constituit. Totodată a fost stabilită denumirea integrală a blocului – Blocul Electoral „ACUM – Platforma DA şi PAS” şi denumirea prescurtată – Blocul „ACUM DA PAS”.

Acordul prevede că blocul electoral îşi va înceta activitatea după 3 zile de la confirmarea rezultatelor alegerilor din 24 februarie 2019, dacă reprezentanţii celor două partide nu vor decide altfel.

Conform prevederilor acordului, blocul electoral este condus de un Consiliul Politic constituit din 8 membri, câte 4 din fiecare partid, inclusiv cei 2 co-preşedinţi ai blocului care vor fi şi co-preşedinţi ai Consiliului Politic. Acesta va aproba şi modifica lista candidaţilor din partea blocului electoral pentru circumscripţia naţională şi pentru fiecare circumscripţie uninominală.

PL vrea în blocul ACUM

Tot duminică, 16 decembrie, în urma şedinţei Consiliului Republican, Partidul Liberal a decis să participe la alegerile parlamentare în cadrul blocului electoral ACUM. „Prin vot a fost luată decizia de a participa la alegerile parlamentare în cadrul blocului ACUM în condiţiile celor 5 puncte pe care le-am atins în discuţiile pe care le-am avut timp de o lună de zile. Vrem, în acest fel, să consolidăm forţele de opoziţie”, a declarat preşedintele PL, Dorin Chirtoacă, după şedinţa Consiliului.

Decizia PL-ului a venit după ce, cu câteva zile înainte, unul dintre vicepreşedinţii formaţiunii, Valeriu Munteanu, a declarat că părăseşte partidul deoarece acesta nu ar dori să participe la alegeri împreună cu blocul ACUM. După anunţul liberalilor, Maia Sandu, co-preşedintă ACUM, a declarat că o decizie finală urmează a fi luată de către consiliul politic al blocului electoral „care va decide paşii următori, inclusiv în raport cu potenţialii candidaţi, ce vor face dovada integrităţii şi corespund criteriilor meritocraţiei”.

Posibili candidaţi ai Blocului ACUM

Luni, 17 decembrie, reprezentanţii blocului format de PAS şi PPDA au depus la CEC actele pentru înregistrarea în cursa electorală. Ulterior a apărut şi o listă cu numele a 22 de potenţiali candidaţi din partea Platformei DA, pe listele blocului ACUM. Chiril Moţpan, secretar general al Platformei DA şi unul dintre posibilii candidaţi la parlamentare, ne-a declarat că acea listă, discutată în interiorul Platformei DA, urmează a fi aprobată şi de către Consiliul Naţional al Blocului Electoral ACUM. „A fost o scurgere de informaţii. Urmează să discutăm cu partenerii, cu colegii de la PAS, iar decizia finală va fi anunţată ulterior. Posibil să fie unele schimbări”, susţine Moţpan.

Totodată, marţi, în cadrul unei emisiuni de la TV8, liderii blocului ACUM DA PAS au confirmat numele câtorva candidaţi pe care blocul îi va înainta. Pe lângă Andrei Năstase şi Maia Sandu, ar urma să candideze Igor Grosu, Mihai Popşoi, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Vladimir Bolea (PAS) şi Alexandru Slusari, Inga Grigoriu (Platforma DA). „Sunt candidaturi asumate de bloc, de ambele partide. O să mai găsiţi în liste şi alţi colegi de-ai noştri”, afirmă Năstase. Întrebaţi în ce circumscripţie vor candida, Maia Sandu şi Andrei Năstase au declarat că nu există încă o decizie finală în acest sens.

Forumul democraţilor şi potenţialii lor candidaţi

La sfârşitul săptămânii trecute a avut loc şi Forumul Organizaţiei municipale Chişinău a Partidului Democrat din Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat la Palatul Republicii, frontispiciul clădirii fiind decorat cu însemnele partidului. Formaţiunea nu a comunicat oficial ce s-a discutat şi deciziile care au fost luate la forum însă, după eveniment, unele site-uri de ştiri au publicat mai multe fotografii, dar şi o listă de potenţiali candidaţi pe circumscripţii ai PDM. Printre aceştia se numără premierul Pavel Filip, speakerul Andrian Candu, deputaţii Constantin Ţuţu, Valentin Guznac, Alexandr Bannicov, Nae-Simion Pleşca, ministrul Economiei şi Infrastructurii Chiril Gaburici, dar şi medicul pediatru Mihai Stratulat sau primara comunei Budeşti, Nina Costiuc.

Vitalie Gamurari, purtătorul de cuvânt al PDM, ne-a declarat că nu poate confirma lista posibililor candidaţi şi că un anunţ oficial va fi făcut mai târziu. „Lista nu a apărut la iniţiativa PD. Nu pot să confirm sau să infirm pentru că nu ştiu de unde a apărut informaţia respectivă. Aşteptăm lansarea oficială a campaniei şi atunci vor fi prezentate numele pentru circumscripţii şi listele de partid”, afirmă Gamurari.

Posibili candidați ai Partidului Democrat din Moldova. Imagine de la Forumul Organizației municipale Chișinău.

Comuniştii merg independent, PLR şi PUN susţin blocul ACUM

Şi Partidul Comuniştilor a anunţat recent despre participarea formaţiunii la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, atât pe liste de partid, cât şi în circumscripţii. Decizia a fost luată la o reuniune a Comitetului Central, care a avut loc duminică, 9 decembrie. Totodată, comuniştii susţin că vor boicota referendumul cu privire la reducerea numărului de deputaţi, iniţiat de PDM. În opinia comuniştilor, referendumul este organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare pentru a atrage cetăţenii la urne, dar şi pentru a-i induce în eroare.

O altă formaţiune din actualul Parlament, Partidul Liberal Democrat, şi-a anunţat anterior susţinerea pentru blocul ACUM. La fel a făcut şi Partidul Unităţii Naţionale (PUN). Preşedintele formaţiunii, Anatol Şalaru, a declarat luni, 17 decembrie, că neparticiparea la alegeri „este o decizie matură care se datorează unor pericole majore ce planează asupra R. Moldova”. Reprezentanţii PUN susţin că sunt gata să pună la dispoziţia blocului ACUM oamenii şi organizaţiile lor din teritoriu. „Sprijinul PUN se va manifesta prin declaraţii politice. Le vom acorda tot sprijinul dezinteresat, cu excepţia ajutorului financiar”, a punctat Şalaru.

Duminică, 16 decembrie 2018, a avut loc şedinţa ordinară a Biroului Politic Naţional al Partidului Liberal Reformator. Partidul Liberal Reformator a hotărât să se abţină de la participarea cu liste proprii în alegerile parlamentare din iarna anului 2019. În urma unor dezbateri serioase, PLR a luat hotărârea să susţină în alegeri, necondiţionat, Blocul Electoral ACUM DA PAS şi face acelaşi apel către toţi membrii şi simpatizanţii săi. Declaraţia de susţinere va fi adusă la cunoştinţa publicului larg şi comunicată Blocului ACUM DA PAS.

Partidul Nostru: va fi o surpriză

Partidul Socialiştilor şi-a anunţat majoritatea candidaţilor pe circumscripţii cu mult înaintea perioadei electorale. Mulţi dintre aceştia sunt actuali deputaţi. De asemenea, preşedintele Igor Dodon, liderul informal al socialiştilor, şi-a manifestat de mai multe ori intenţia de a participa şi el în cursa pentru un fotoliu de deputat.

Partidul Nostru, exclus la ultimele alegeri parlamentare din cursă, nu a făcut deocamdată niciun anunţ în legătură cu scrutinul din februarie 2019. Contactat de ZdG, Ilian Caşu, vicepreşedinte al formaţiunii conduse de Renato Usatîi, ne-a declarat că „urmează să facem în curând un anunţ oficial. Nu am mandat de la echipă să vă răspund. Nu ar fi corect faţă de colegi. Va fi un eveniment public, oficial, în cadrul căruia se va anunţa decizia. E o surpriză pregătită de partid şi de Renato Usatîi”.

Şi-a anunţat intenţia de a participa la alegeri şi blocul „Convenţia Euro-Unionistă din Republica Moldova”, lansat pe 27 noiembrie, curent. Din bloc fac parte Partidul Naţional Liberal, condus de Vitalia Pavlicenco, şi Partidul Verde Ecologist al cărui preşedinte este Anatolie Prohniţchi. Printre fondatorii blocului sunt analistul politic Anatol Ţăranu, deputat în primul Parlament, şi Valentin Dolganiuc, de asemenea deputat în Parlamentul ales în 1990.

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Reporter

    Anatol Țăranu, consilierul din UMBRĂ al Talpei Iadului Plahotniuk s-a grăbit să-și anunțe FORMAREA ALIANȚEI cu acesta. Și așa nu cred că s-ar fi găsit mulți UNIONIȘTI HANDICAPAȚI să voteze cu așa numitul bloc „Convenţia Euro-Unionistă din Republica Moldova”. În afară de fondatori vor avea UN SINGUR SUSȚINĂTOR și acesta va fi bludnicul GHENADIE COSOVAN.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *