Zece conducători de instanțe riscă să fie demiși. Doar 14 din 24 de președinți și vicepreședinți continuă procesul de evaluare externă

A expirat termenul de depunere a documentelor inițiale în cadrul evaluării externe pentru președinții și vicepreședinții de instanțe judecătorești și pentru interimarii acestor funcții cu un mandat de cel puțin un an în ultimii cinci ani. Comisia de Evaluare a Judecătorilor a anunțat că, din cei 24 de conducători de instanțe notificați, 14 au transmis, în termenul prevăzut de lege, declarația pentru ultimii 5 ani și chestionarul de etică, completarea acestor documente fiind obligatorie pentru continuarea procesului de verificare.
Conform cadrului legal care reglementează procedura de evaluarea, „lipsa unei justificări rezonabile pentru refuzul de a prezenta sau neprezentarea în termen a declarațiilor ori a chestionarului reprezintă temei pentru constatarea de către comisia de evaluare a nepromovării evaluării”. În plus, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la nepromovarea evaluării are ca efect eliberarea din funcție a judecătorului.
ZdG a constatat că cei 10 judecători care ar urma să nu promoveze vettingul sunt Corina Albu, fost vicepreședinte interimar, Judecătoria Hîncești; Vadim Belous, fost vicepreședinte, președinte, Judecătoria Soroca; Elvira Lavciuc, fost vicepreședinte, Judecătoria Orhei; Alexandru Motricală, fost vicepreședinte, Judecătoria Criuleni; Sergiu Osoianu, fost președinte, președinte interimar, Judecătoria Strășeni; Valeriu Pădurari, fost vicepreședinte, vicepreședinte interimar, Judecătoria Bălți; Eugeniu Pșenița, fost vicepreședinte, vicepreședinte interimar, Judecătoria Edineț; Nicolae Șova,
fost președinte interimar, vicepreședinte interimar, Judecătoria Chișinău (sediul central); Vitalie Stratan,
fost vicepreședinte, Judecătoria Chișinău (sediul central); Lilia Țurcan, fost președinte, președinte interimar, Judecătoria Edineț.
Lista președinților și vicepreședinților care au depus în termen declarația pentru 5 ani și chestionarul de etică la Comisia de Evaluare a Judecătorilor
- Sofia Aramă, judecătoare, Judecătoria Cimișlia
- Igor Botezatu, judecător, Judecătoria Comrat
- Mihail Bușuleac, judecător, Judecătoria Cahul
- Angela Catană, judecătoare, Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani)
- Dorina Croitor, judecător, Judecătoria Strășeni
- Veronica Cupcea, judecătoare, Judecătoria Orhei
- Constantin Damaschin, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul
Ciocana) - Corneliu Guzun, judecător, Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani)
- Andrei Mocanu, judecător, Judecătoria Anenii Noi
- Vasile Nogai, judecător, Judecătoria Drochia
- Ion Pâcaleu, judecător, Judecătoria Bălți
- Ion Rusu, judecător, Judecătoria Drochia
- Petru Triboi, judecător, Judecătoria Ungheni
- Radu Țurcanu, judecător, Judecătoria Chișinău
La data de 2 mai 2025, Comisia a notificat această categorie de judecători cu privire la începerea evaluării integrității financiare și etice, în conformitate cu Legea 252/2023. Termenul legal pentru depunerea documentelor a fost de 20 de zile. După procesarea corespondenței, s-a stabilit că 14 judecători au respectat cerințele procedurale prin depunerea documentelor solicitate și vor fi evaluați în continuare. Comisia urmează să inițieze etapa de colectare a datelor, ce presupune accesarea sistemelor informaționale relevante, solicitarea de informații de la instituții publice și entități private și analizarea eventualelor sesizări, cu condiția ca acestea să fie specifice, pertinente și bine fundamentate.
Judecătorii care au deținut funcții de conducere vor fi evaluați de Comisie în două complete formate din trei membri, așa cum stabilește Legea 252/2023. Totodată, în procesul de evaluare, Comisia de Evaluare a Judecătorilor poate utiliza informațiile transmise de Comisia creată în baza Legii 26/2022, referitoare la selecția candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor.
Cetățenii pot trimite online informații relevante despre judecătorii în proces de evaluare, accesând vettingmd.eu/ro/sesizeaza. Toate sesizările sunt analizate confidențial.