Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Stoianoglo susține că nu…

VIDEO Stoianoglo susține că nu se va prezenta mâine la audieri în Parlament: „Procuratura va expedia o notă informativă despre toate acțiunile noastre privind progresul în recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar”

Procurorul general al R. Moldova, Alexandr Stoianoglo, susține că nu va merge vineri, 20 august, în Parlament pentru a fi audiat pe marginea subiectului privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Stoianoglo susține că „legea nu prevede audierea procurorului general în plenul Paralmentului”.

„Eu voi proceda așa cum este prevăzut de lege. Paralmentul sau legea nu prevede audierea procurorului general în plenul Paralmentului. În același timp, Procuratura mâine va expedia o notă informativă despre toate acțiunile noastre privind progresul în recuperarea mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar. Nu mă voi prezenta la audieri”, a spus Stoianoglo.

Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat miercuri, 19 august, că va depune o sesizare la Curtea Constituțională (CC) prin care va solicita ca procurorul general să fie repus în componența Consiliului Suprem de Securitate (CSS). În context, Stoianoglo a acuzat actuala guvernare „de presiuni politice asupra activității procurorului general”. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă.

Pe 20 august este programată o nouă ședință plenară a Parlamentului R. Moldova. Pe ordinea de zi a ședinței este inclus un singur subiect – audieri parlamentare privind progresul acțiunilor în procesul de recuperare a mijloacelor financiare sustrase din sistemul bancar.

Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general al R. Moldova în luna noiembrie a anului 2019.

Pe 23 aprilie 2021, lui Alexandr Stoianoglo, i-a fost retrasă paza și protecția de stat. În 2020, procurorul general declara că atât el cât și familia sa sunt păziți 24 de ore din 24 de ofițeri ai Serviciului de Pază și Protecție de Stat (SPPS). 

Alexandr Stoianoglo a fost deputat și vicepreședinte al Parlamentului, fiind ales pe listele Partidului Democrat din Moldova (PDM). Stoianoglo a intrat în politică în 2001, când a candidat pe listele PDM la funcția de deputat, fiind pe locul 8, în lista condusă de Ion Sturza, dar din care făceau parte și Dumitru Diacov sau Vladimir Filat. Relansarea în politică s-a produs după evenimentele din aprilie 2009, fiind, iarăși, al 8-lea în lista PDM la parlamentarele din iulie 2009. Imediat după alegeri, Stoianoglo a fost promovat în funcția de vicepreşedinte al Parlamentului. Și la parlamentarele anticipate din noiembrie 2010, Stoianoglo a candidat din partea PDM, fiind al 11 în lista electorală, pe primele două locuri aflându-se Marian Lupu și Vladimir Plahotniuc. Stoianoglo a ajuns deputat și a fost ales președinte al Comisiei securitate națională, apărare şi ordine publică.