Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Raportul privind activitatea PA…

VIDEO Raportul privind activitatea PA pentru anul 2023. Dragalin: „Lucrurile se îmbunătățesc când vorbim despre lupta împotriva corupției”

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a susținut miercuri, 24 ianuarie, o conferință de presă în care a prezentat Raportul privind activitatea instituției pe care o conduce pentru anul 2023. Șefa PA a declarat că lucrurile se îmbunătățesc în ceea ce privește lupta împotriva corupției.

„(…) Din punct de vedere statistic, numărul de sesizări primite de Procuratura Anticorupție și de Centrul Național Anticorupție, care până în august PA era responsabilă și de această activitate, vedem o scădere comparativ cu anii trecuți, dar acest lucru poate fi explicat prin faptul că fost schimbată competența Procuraturii Anticorupție, a fost redusă, ca să ne putem concentra pe subiecți de rang înalt și la infracțiuni care implică sume mari de mită și prejudiciu. Anul trecut am reușit să trimitem în judecată peste 300 de dosare (…).

Când ne uităm la o analiză despre ce fel de infracțiuni am trimis în judecată, vedem că 114 din total au fost pentru infracțiuni de corupție în sfera publică (…). Anul trecut, pentru prima dată am trimis în judecată anumite persoane ce dețin funcții de rang înalt, cum ar fi un ex-prim-ministru, miniștri sau deputați. Sunt opt deputați și foști deputați care au fost trimiși în judecată anul trecut, dintre care trei sunt parlamentari pentru care procurorul general interimar a mers în Parlament pentru a cere ridicarea imunității parlamentare a acestora (…). Aceste cazuri au fost trimise în judecată cu rechizitoriu. Este vorba despre dosarul în privința Marinei Tauber, care a fost trimis în judecată în luna iunie, și apoi două dosare separate, unul împotriva deputatei Irina Lozovan și altul în privința deputatului Alexandr Nesterovschi (…).

Comparativ cu anii precedenți vedem că numărul dosarelor în privința persoanelor cu funcții de rang înalt este în creștere comparativ cu anul 2020, unde am trimis doar doi subiecți de rang înalt. În anul 2023 au fost 18 subiecți de rang înalt trimiși în judecată (…)”, a declarat Veronica Dragalin.