Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Cetățenii, îndemnați să își…

VIDEO Cetățenii, îndemnați să își exprima opinia în privința celor 18 candidați înscriși în concursul pentru funcția de membru al CSM

Comisia juridică, numiri și imunități anunță prelungirea termenului pentru depunerea opiniilor despre cei 18 candidați înscriși în concursul pentru ocuparea funcției de membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Potrivit președintelui comisiei, Vasile Bolea, până în prezent au fost depuse opinii doar despre doi candidați.

„Ieri a expirat termenul pentru ca orice persoană interesată să prezinte expuneri asupra candidaților. În comisie au parvenit expuneri din partea persoanelor interesate, societății civile și mass-media doar pentru doi candidați. Reieșind din aceste circumstanțe, comisia a decis în unanimitate de a prelungi acest termen de prezentare a avizelor”, a declarat Vasile Bolea, menționând că termenul este prelungit până la 3 martie.

Totodată, președintele comisiei parlamentare a precizat că urmează să depună interpelări la diferite organe pentru a solicita informații suplimentare despre candidații înscriși în concurs.

Opiniile pe marginea candidaților înscriși în concurs pot fi prezentate la cristina.rotari@parlament.md cu mențiunea „opinie pe marginea candidaților la funcția de membru al Consiliului Superior al Magistraturii din partea Parlamentului”. Comisia nu va lua în calcul opiniile anonime.

Lista celor 18 candidați înscriși în concurs:

1. Osmochescu Nicolae
2. Mărgineanu Iurie
3. Baeșu Valeriu
4. Băieșu Sergiu
5. Ciugureanu-Mihailuță Carolina
6. Popa Victor
7. Coptileț Valentina
8. Manea Vladislav
9. Roșca Valentin
10. Țoncu Sanda
11. Spînu Ludmila
12. Belei Elena
13. Frunză Iurie
14. Sosna Alexandru
15. Crețu Ion
16. Fortuna Ghenadie
17. Vizdoga Tatiana
18. Buzinschi Ion

Proiectul de modificare a Legii cu privire la CSM a intrat în vigoare la 31 ianuarie 2020. Acesta prevede majorarea membrilor CSM de la 12 la 15. De asemenea, este prevăzută o nouă modalitate de selectare a membrilor CSM de către Adunarea Generală a Judecătorilor din rândul judecătorilor, iar în cazul în care survine interimatul funcției de președinte al CSM, acesta va fi asigurat de către decanul de vârstă din rândul membrilor judecători.