(VIDEO) Avocatul diasporei despre cât valorează cetățeanul pentru stat

Avocații moldovenilor din străinătate, care nu au putut vota la 13 noiembrie din cauza epuizării buletinelor de vot, vor contesta la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) decizia instanței de Apel în dosarul diasporei. Avocatul Eduard Digore recunoaște că are nu are decât o speranță foarte mică referitor la o decizie a CSJ în favoarea cetățenilor. Acesta a declarat că completul de judecată, format din magistrații Nata­lia Sim­ciuc, Iulia Cim­poi și Vic­tor Pru­tea­nu, avea pregătită o hotărâre înainte de încheierea ședinței.

„Noi speram la o maturitate a justiției moldovenești în confruntare cu cetățeanul. Era un test pentru justiția din R. Moldova ca să arate cât valorează drepturile omului în acest stat. Din păcate, am ratat această ocazie. Urmează să depunem acest recurs, pentru că nu suntem de acord cu această hotărâre. Din păcate, analizând modul de desfășurare a procesului, am înțeles că judecătorii aveau deja hotărârea adoptată, adică aveau opinia formată. Aceștia încercau să limiteze oarecum drepturile noastre, în special în ce privește sesizarea Curții Constituționale. Completul de judecată a declarat părților și participanților la proces că se va expune odată cu decizia sa. Dar în decizie nu putea să se expună asupra apelului și Curții Constituționale. Era deja clar că aveau o decizie adoptată în acest sens”, a explicat Eduard Digore.

Sursa Video: www.ZdG.md

„Statul, prin autoritățile sale și, inclusiv, prin instanțele de judecată,  arată cât valorează acest cetățean pentru stat, în general. Nu rămâne decât să regretăm și să spunem că o speranță foarte mică, dar foarte mică avem la Curtea Supremă de Justiție”, a mai declarat avocatul după pronunțarea dipozitivului deciziei CA.

La 6 decembrie, Cur­tea de Apel Chi­și­nău a men­ți­nut, fără modi­fi­că­ri, hotă­rârea Jude­că­to­ri­ei sect. Cen­tru din 2 decem­brie, prin care cere­rea de che­ma­re în jude­ca­tă a CEC-ului, depu­să de 143 de cetă­țe­ni din dias­po­ră,  a fost res­pin­să.  Magis­tra­ții Nata­lia Sim­ciuc, Iulia Cim­poi și Vic­tor Pru­tea­nu de la Cur­tea de Apel Chi­și­nău nu au recu­nos­cut ast­fel fap­tul că ale­gă­to­ri­lor din stră­i­nă­ta­te le-a fost încăl­cat, la 13 noiem­brie, drep­tul la vot.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

4 comentarii

 1. Sandu Miron

  De cine sunt sustinuti acesti avocati? Dupa cum spun ei, ca justitia e capturata si rezultatul este si asa vizibil, inseamna ca ei joaca spectacol pentru public, spectacol ce ii convine cuiva.

 2. Stefan Moldovan

  Sunt curios cine a achitat serviciile pentru avocatul diasporei sau domnul in cauza face voluntariat?

  • Victor Grigoriu

   A platit Topa, ca sa faca zarva in Moldova in baza la 137 de cereri contra la 840 000 de voturi pe care le-a dat lumea pentru pro-rusul Dodon.

 3. Grigore Petrov

  Cît de mult valorează , dar nu a putut găsi un avocat competent, care să nu depuie cererile peste termen și instanța să fie nevoită să respingă aceste cereri! Chiar nu înțeleg cu ce gândesc din PAS și de la Platformă!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *