Principală  —  IMPORTANTE   —   UPDATE/ Parlamentul a numit doi…

UPDATE Parlamentul a numit doi membri în Comisia de evaluare externă a procurorilor

Sursa foto: parlament.md

UPDATE: Parlamentul l-a desemnat și pe Cornel Lebedinschi, propus de fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS), în calitate de membru în Comisia de evaluare externă a procurorilor.

Cornel Lebedinschi este licențiat în jurisprudență și a activat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova, conform unui comunicat al Parlamentului.

Știrea inițială…

Fosta judecătoare Tatiana Răducanu a fost numită vineri, 24 noiembrie, de Parlament în calitate de membră în Comisia de evaluare privind evaluarea externă a procurorilor (Comisia Vetting). Pentru candidatura acesteia au votat 62 de parlamentari.

În prezent, Tatiana Răducanu este membră în Comisia de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor (Comisia Pre-Vetting).

Tatiana Răducanu este fostă judecătoare, plecată în demisie onorabilă în 2016. Anterior, ZdG a scris că ea a activat în funcția de judecătoare la Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, în perioada anilor 1988-1996. Ulterior, Răducanu a fost judecătoare la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar în 2005, a fost promovată la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). În septembrie 2014, ea a depus cerere de demisie din funcția de judecătoare a CSJ, din motive de sănătate, însă în mai puțin de o lună a solicitat CSM-ului anularea acesteia. Ulterior, în noiembrie 2016, aceasta a plecat din sistemul judecătoresc din proprie inițiativă. La Adunarea generală a judecătorilor din 2016, Răducanu a avut un discurs critic, declarând că „autoritatea sistemului judecătoresc e la pământ”.

În perioada anilor 2003-2009, Răducanu a fost membră a Comitetului European pentru Prevenirea Torturii. Între anii 2009-2012, ea a fost membră a Colegiului Disciplinar din cadrul CSM, iar în perioada 2013-2016, a fost membră a CSM. Din anul 2010, Răducanu este judecătoare ad-hoc la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) din partea R. Moldova, iar din iunie 2018, aceasta este președintă a Consiliului de administrare al Asociației Obștești „Centrul de Resurse Juridice din Moldova” (CRJM). În ianuarie 2021, a fost numită membră a Consiliului Suprem de Securitate de către președinta Maia Sandu.

Tatiana Răducanu este una din cei 11 candidați care au participat în iunie 2023 la concursul pentru desemnarea unui judecător la Curtea Constituțională (CC). Niciunul însă nu a reușit să obțină susținerea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii.

Comisia de evaluare externă a procurorilor este constituită din șase membri, numiți cu votul a 3/5 din numărul deputaților aleși.

Membrii Comisiei vetting vor evalua integritatea etică și financiară a procurorilor. Mai exact, vor verifica activele și cheltuielile, raportate la veniturile disponibile și declarate. De asemenea, vor fi verificate veniturile și cheltuielile nu doar ale subiecților evaluării, ci și ale membrilor familiilor acestora. Astfel, urmează să fie evaluați extern circa 220 de procurori, precum și candidații la eventualele funcții vacante enumerate mai sus, care vor câștiga concursurile până în 2025.