Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un secretar de stat și…

Un secretar de stat și un ex-ministru al Justiției, câștigătorii concursului organizat de Parlament pentru două fotolii la CC

Secretarul de stat de la Ministerul Justiției, Nicolae Eșanu, și fostul ministru al Justiției (între februarie-iulie 2015), Vladimir Grosu, au fost desemnați de Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului câștigători ai concursului organizat pentru două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională.

La concursul desfășurat de Parlament și-au depus dosarele 23 de candidați. La etapa interviului însă, care a avut loc pe parcursul zilei de ieri, 24 iulie, au acces doar 16 candidați. Cei doi câștigători urmează a fi numiți în funcții la Curtea Constituțională, pentru un mandat de șase ani, prin votul plenului Parlamentului.

Nicolae Eșanu are o experiență de peste 25 de ani în domeniul dreptului. Din 2017 și până în prezent este secretar de stat la Ministerul Justiției, după ce anterior, între 2004-2009 și 2013-2017 a exercitat funcția de viceministru în cadrul aceluiași minister. Din 2005, Nicolae Eșanu este reprezentant al R. Moldova la Comisia de la Veneția, fiind membru, iar din 2017, membru supleant al Comisiei. Acesta deține licența de avocat și în anumite perioade a fost lector la Universitatea de Stat din Moldova, catedra Drept civil.

Vladimir Grosu, la rândul său, este jurist, doctor în drept și conferențiar universitar. În prezent acesta este avocat și exercită interimatul funcției de șef al Departamentului de Drept Penal al Facultății de Drept din cadrul USM. În 2015 Grosu a ocupat funcția de ministru al Justiției, anterior ocupând timp de patru ani fotoliul de vice-ministru al Justiției. Timp de cinci ani, prin hotărârea guvernului condus de Vasile Tarlev, Vladimir Grosu a ocupat și funcţia de Agent Guvernamental. În CV-ul său, Vladimir Grosu notează că din 2013 până în 2017 a fost membru supleant al Comisiei de la Veneția, iar din 2016 și până în prezent este și membru al Consiliului Științific de pe lângă Curtea Supremă de Justiție.

Câte doi judecători constituționali urmează să desemneze prin concurs Guvernul și Consiliul Superior al Magistraturii.