Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un fost președinte al Adunării…

Un fost președinte al Adunării Populare a Găgăuziei, acum deputat în autoritatea legislativă, constatat de ANI cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei

Sursa: Комратский Государственный Университет/Facebook

În rezultatul controlului inițiat în august 2022, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis un act de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii în privința unui deputat din Adunarea Populară a Unității Teritoriale Autonome (UTA) Găgăuzia, anunță ANI într-un comunicat emis joi, 30 noiembrie. Este vorba despre Vladimir Cîssa, ex-președinte al Adunării Populare a UTA Găgăuzia.

Astfel, în cadrul procedurii de control inspectorul de integritate a constatat prezența unor diferențe substanțiale în anii 2019, 2020 și 2021 în mărime totală de 576 397 de lei între averea dobândită, veniturile obținute și cheltuielile realizate de către subiect și membrii săi de familie. Diferențele substanțiale constatate de ANI au fost generate la procurarea a 3 automobile: AUDI Q7, AUDI A6 Avant, și AUDI A8L 2016.

Actul de constatare emis de ANI pe 29 noiembrie

„Ținând cont că nu s-au prezentat acte justificative concludente privind proveniența mijloacelor bănești, inspectorul de integritate a stabilit caracterul nejustificat al deținerii acestor averi”, notează ANI.

Autoritatea a înregistrat două sesizări pe numele lui Cîssa, în luna august 2022 și în martie 2023. În sesizări s-a invocat că acesta „nu ar fi reflectat în declarațiile de avere și interese personale casa de locuit în care domiciliază împreună cu familia. Suplimentar din conținutul sesizării se reține că Vladimir Cîssa ar fi procurat mai multe bunuri imobile și mobile, costul cărora ar depăși suma de 1 000 000 de lei”.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va cere instanței de judecată dispunerea confiscării averii nejustificate în condițiile art. 34 alin. (5) din Legea nr. 132/2016. Totodată, dacă hotărârea judecătorească prin care se confirmă existența averii nejustificate va rămâne definitivă și irevocabilă, deputatul în cadrul Adunării Populare a Unității Teritoriale Autonome Găgăuzia, va fi decăzut din dreptul de a exercita o funcție publică sau o funcție de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor elective, pe o perioadă de 3 ani în condițiile art. 23 alin. (5) – (7) din Legea nr. 133/2016.

ZdG relata, în 2017, că Vladimir Cîssa, deputat din partea satului Bugeac, a fost ales în funcția de președinte al Adunării Populare a Găgăuziei (APG) la 3 martie curent cu votul a 18 deputați. Acesta a făcut parte și din Adunarea Populară a Găgăuziei de legislatura a V-a (2012–2016), fiind președinte al Comisiei pentru tineret, sport și turism.  În 2012, acesta a acces în Parlamentul din Găgăuzia drept candidat independent. La alegerile în APG din toamna anului 2016 , Cîssa a figurat deja drept candidat din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM).