Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Un complet din cadrul Curții…

Un complet din cadrul Curții de Apel Chișinău, format din două judecătoare care și-au dat demisia între timp, au menținut o decizie de achitare a unui fost președinte de raion într-un dosar de corupție

Sursa foto: anticoruptie.md

Curtea de Apel Chișinău a menținut decizia primei instanțe prin care Gheorghe Meaun, fostul președinte al raionului Sângerei ales pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în perioada 2011-2015, a fost achitat într-un dosar de corupere pasivă și abuz de serviciu. Decizia motivată a fost făcută publică marți, 7 mai.

Astfel, a fost respins apelul procurorei din cadrul Procuraturii Anticorupție, Mariana Bocșanean, ca fiind nefondat.

Completul de judecată care a luat decizia a fost format din Silvia Cecan, Liubovi Brînza și Ecaterina Palanciuc, ultimele două magistrate dându-și demisia din funcție la scurt timp după pronunțarea decizie, pe 30 aprilie, în contextul evaluării la care urmează să fie supuși magistrații Curții de Apel.

Procurora anticorupție solicitase instanței să-i stabilească lui Gheorghe Meaun, pentru concurs de infracțiuni, prin cumul parțial de pedepse, pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 7 ani, cu amendă în mărime de 8000 u.c. (400 000 de lei), cu privarea de a ocupa funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul gestionării organizațiilor comerciale pe un termen de 10 ani.

„Colegiul penal reține că prima instanță nu a comis careva erori de fapt și de drept care ar impune casarea sentinței de achitare, cu atât mai mult că în sentința contestată soluția a fost motivată luând în considerație probele administrate de către organul de urmărire penală și cercetate în ședința de judecată la prezenta cauză penală, cu respectarea prevederilor art. 100 alin. (4) din Codul de procedură penală, instanța de fond le-a dat o apreciere justă potrivit art. 101 din Codul de procedură penală, din punct de vedere al pertinenței, utilității, concludentei, veridicității și coroborării reciproce, stabilind cu certitudine toate aspectele de fapt și de drept, și ajungând la concluzia corectă de achitarea inculpatului pe ambele
capete de acuzare”, se arată în decizia Curții de Apel Chișinău.

Una dintre acuzațiile aduse fostului președinte de raion este că la sfârșitul lunii august 2013, ar fi dat
sfaturi și indicații șefului Inspectoratului de Poliție (IP) Sângerei să folosească situația de serviciu și să dea indicații unui angajat, care a fost transferat în funcția de polițist al Serviciului de Patrulare al Secției Securitate Publică al IP Sângerei, „să-i presteze servicii de transport și anume să activeze în calitate de șofer al președintelui Coinsiliului raional Sângerei, timp în care conform documentelor IP Sângerei, acesta ar fi exercitat atribuțiile de serviciu în cadrul acestei instituții”.

Reținut și acuzat de corupție în 2015, un fost președinte de raion a fost achitat de Judecătoria Chișinău în 2023. Motivele invocate de instanță

Gheorghe Meaun, fostul președinte al raionului Sângerei ales pe listele PLDM, care a fost reținut în 2015 de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) și procurori într-un dosar de corupere pasivă și abuz de serviciu, a fost achitat, la începutul lunii mai 2023, pe motiv că nu a fost constatată existenţa faptelor infracţiunilor. Sentința a fost pronunțată de către magistratul Grigore Manoli de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Învinuit și judecat pentru două episoade de corupție

Ex-președintele raionului Sângerei a fost acuzat în 2015 că ar fi estorcat de la reprezentantul unei firme prestatoare de servicii IT un laptop în valoare de 9 240 de lei. În perioada în care Gheorghe Meaun ocupa funcţia de preşedinte al raionului, firma ar fi participat la licitaţia prin care a obţinut dreptul de a presta servicii de deservire şi întreţinere a tehnicii de calcul a Consiliului raional. Însă, pentru a fi desemnată câştigătoare, preşedintele ar fi pretins de la Grigore Guzun, administratorul SRL „Digital Conect”, un laptop în calitate de recompensă şi i-ar fi promis protecţie în relaţiile cu Consiliul şi cu alte autorităţi locale, menționa CNA într-un comunicat emis în octombrie 2015.

Într-un alt episod, ex-preşedintele raionului era învinuit că la sfârșitul lunii august 2013 a dat sfaturi și indicații șefului Inspectoratului de Poliție (IP) Sîngerei din acea perioadă, Efim Juncu, să folosească situația de serviciu în interes material și personal, exprimat prin gestionarea resurselor financiare publice contrar destinației lor. Gheorghe Meaun nu și-a recunoscut vinovăția în săvârșirea faptelor incriminate de procurori.

Instanța de judecată despre învinuiri: „afirmații lipsite de suport probator”

Potrivit sentinței emise de judecătorul Grigore Manoli, în textul ordonanței de punere sub învinuire și în textul rechizitoriului, procurorul a indicat eronat precum că Gheorghe Meaun a pretins laptopul de la Grigore Guzun, administratorul firmei respective, pentru a asigura prestarea de către firmă a serviciilor pentru Consiliul Raional în perioada anilor 2013-2014, urmare a înțelegerii avute anterior încheierii unor contracte, „instanța apreciind aceste circumstanțe de fapt indicate în conținutul actelor procesuale menționate ca fiind afirmații lipsite de suport probator”.

„Prin urmare, chiar dacă inculpatul Meaun Gheorghe Nicolae a întreprins careva acțiuni la data de 29 iulie 2015, 31 iulie 2015 și 21 august 2015, care s-ar fi materializat prin solicitarea și acceptarea unui laptop de model „Acer Aspire V3-33 1 Steel Gray”, doar că la aceste date inculpatul nu mai era președinte al Consiliului raional Sângerei, nefiind cu siguranță persoană cu funcție de demnitate publică, iar martorul Guzun Grigore la întrebările adresate a comunicat că „Nu ține minte din ce motiv a cerut la acea întâlnire prelungirea contractului pentru anul 2016. Laptopul a fost transmis pentru încheierea contractului cu Î. I „Guzun Grigore” (o altă firmă deținută de Grigore Guzun, n.r.) pentru anul 2016”, respectiv din aceste considerente nu se poate reține calitatea de subiect special al infracțiunii prevăzute de art. 324 alin. (3) lit. a) din Codul penal (…).

Respectiv, pentru atragerea la răspundere penală a inculpatului Meaun Gheorghe Nicolae era necesar ca circumstanţele de fapt stabilite să fie înscrise în componenţa de infracţiune formată din patru elemente ale infracţiunii: obiectul; latura obiectivă; subiectul şi latura subiectivă (…)”, se spune în sentință.

Totodată, instanța subliniază faptul că „în lipsă de probe, nu se poate reține că inculpatul Meaun Gheorghe Nicolae ar fi folosit situaţia de serviciu, având calitatea de complice și prin înțelegere prealabilă cu Juncu Efim, șeful din acea perioadă al IP Sângerei, cauzând daune în proporții considerabile intereselor publice”.

Anterior, Gheorghe Meaun a fost implicat în mai mult scandaluri, care au apărut inclusiv și în presă. În 2013 se scria că pe bani publici pentru fostul președinte de raion a fost procurată o mașină de serviciu, care valora aproape 400 de mii de lei. În primăvara anului 2015, în cadrul campaniei electorale, fostul prim-ministru Iurie Leancă a acuzat administrația raionului Sângerei, în special reprezentanții PLDM, că „îi pun bețe în roate” la organizarea unor întâlniri cu alegătorii, notează moldova.org.

Pe 20 octombrie 2015, CNA anunța că fostul preşedinte al Consiliului raional Sîngerei, Gheorghe Meaun, pe atunci consilier, a fost reţinut pentru 72 de ore într-un dosar de corupţie. Ulterior, în privința lui, de către magistrații Judecătoriei Buiucani a fost aplicată măsura preventivă – liberarea provizorie sub control judiciar, care între timp a încetat de drept.