Principală  —  IMPORTANTE   —   Un an de la moartea…

Un an de la moartea misterioasă a omului de afaceri Iurii Luncașu. Procurorii au clasat dosarul în care investigau circumstanțele decesului

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a clasat dosarul morții omului de afaceri Iurii Luncașu, cel care gestiona, prin procură, inclusiv compania offshore care deține în proprietate o clădire impunătoare din capitală, denumită „Casa Albă” și atribuită fostului lider PDM, Vladimir Plahotniuc. 

Informația despre clasarea cauzei penale a fost confirmată pentru ZdG de către Ion Caracuian, șeful PCCOCS. „Dosarul penal este clasat din motivul că nu au fost stabilite alte persoane implicate în decesul persoanei. Fiind verificate toate versiunile posibile, a rămas o singură versiune, cea a sinuciderii”, a precizat Ion Caracuian. Decizia a fost luată de procurori încă în luna ianuarie 2020, dar nu a fost făcută publică până acum. 

Dosarul penal pornit de autorități după moartea omului de afaceri Iurii Luncașu a fost retras de la Procuratura mun. Chișinău după două zile de la inițiere și transmis în gestiunea PCCOCS. Anterior, procurorii de la PCCOCS declarau că sunt investigate mai multe versiuni în cazul morții omului de afaceri și că au fost efectuate mai multe acțiuni. 

Informația despre faptul că omul de afaceri Iurii Luncașu, reprezentantul companiei care deține „Casa Albă”, impunătoarea clădire de la poalele parcului Valea Morilor atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a decedat în seara zilei de 17 august a apărut în presă duminică dimineața, pe 18 august. Înștiințarea precum că pe traseul R-6, se află o persoană împușcată în regiunea capului a parvenit la Serviciul 112 la ora 20.07. Babin Boris, șoferul lui Iurii Luncașu, ar fi declarat oamenilor legii că la în seara aceleiași zile, la ora 19.00, ar fi fost contactat telefonic de șeful său care i-a cerut să vină la domiciliu și să se deplaseze într-o direcție necunoscută, la aer curat.

Șoferul ar fi mers cu automobilul de serviciu la casa lui Luncașu de unde l-a luat și s-au îndreptat spre traseul R-6 (Ialoveni-Durlești). La un moment dat, Luncașu i-ar fi cerut șoferului să oprească automobilul în câmp și să scrie o scrisoare cu următorul conținut: ,,Căsuța albă am cumpărat în 2017. Am fost investitor”. Ulterior, potrivit declarațiilor șoferului, Iurii Luncașu ar fi ieșit din automobil comunicându-i șoferului că vrea să răsufle aer curat, iar după câteva clipe s-ar fi împușcat în regiunea capului cu propriul pistol.

„Casa Albă” de la Valea Morilor

Iurii Luncașu era în ultimii ani un om de afaceri din anturajul lui Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. ZdG a scris anterior că Iurii Luncaşu este un prosper şi discret om de afaceri, despre care presa a scris încă în anii 2000 că ar fi fost un apropiat al fostului preşedinte Vladimir Voronin. În 2014, Rise Moldova a publicat mai multe fotografii în care Luncaşu era surprins însoţindu-l pe Vladimir Plahotniuc la Sciez, Franţa. Luncaşu era fondator la mai multe companii: „Denir Lux”, „GB&CO”, „Primrof Construct” sau „Acvilin-Grup”, cu afaceri în domeniul construcţiilor sau ţigărilor.

Împreună cu membrii familiei, el deţinea mai multe case şi apartamente în capitală. După decesul lui Iurii Luncașu, toate companiile și bunurile au trecut în proprietatea celorlalți membri ai familiei. Iurii Luncașu este cel care a fost reprezentantul, prin procură, la Chișinău al firmei „Investar Investments Limited”, înregistrată la 31 august 2016 în Larnaca, Cipru, și cea care a cumpărat în 2017 „Casa albă”, un complex de imobile impunător de la poalele parcului „Valea Morilor”, în perimetrul străzilor Timiş şi Bujorilor.