Principală  —  IMPORTANTE   —   ULTIMA ORĂ/ Detalii despre judecătorul…

ULTIMA ORĂ Detalii despre judecătorul în privința căruia CSM a eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale. Magistratul a fost condamnat într-un dosar de îmbogățire ilicită

Sursa: magistrat.md

În privința judecătorului Oleg Melniciuc, primul magistrat condamnat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat acordul pentru pornirea urmăririi penale. Decizia a fost luată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 2 aprilie, la solicitarea procurorului general interimar.

„Se admite sesizarea procurorului general interimar Dumitru Robu, susținută în cadrul ședinței de către procurorul general interimar, Ion Munteanu. Hotărârea poate fi contestată la CSJ în termen de 30 de zile”, a declarat președintele CSM, Sergiu Caraman.

Oleg Melniciuc a ajuns în sistemul judecătoresc în aprilie 2009, atunci când a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Acesta a fost președintele Judecătoriei Râșcani, deținând anterior și fun­cţia de vice­preşe­din­te al acestei instanţe. Mel­ni­ciuc este finul de cunu­nie al lui Mihai Poa­le­lun­gi, fostul preşe­din­te­ al Curţii Supre­me de Jus­ti­ţie (CSJ) și ex-președinte al Curții Constituționale (CC).

Pe 3 septembrie 2021, Oleg Melniciuc, care a ajuns pe banca acuzaților pentru îmbogățire ilicită, a fost condamnat la șapte ani de închisoare cu executare. Dosarul primului judecător condamnat pentru îmbogățire ilicită în R. Moldova, Oleg Melniciuc, este examinat de mai bine de doi ani la Curtea de Apel Chișinău, după ce în septembrie 2021, Judecătoria Anenii Noi l-a condamnat la 7 ani de închisoare cu executare pentru îmbogățire ilicită și fals în declarații, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate în domeniul jurisprudenței timp de 15 ani.

Magistratul, în prezent suspendat din funcție, susține că este nevinovat. După ce a început urmărirea penală pe numele său, el a devenit proprietarul oficial al unor spații comerciale de câteva sute de metri pătrați în capitală, pe care i le-a donat mama sa pensionară, cea care i-a făcut donații de sute de mii de lei atunci când judecătorul Melniciuc era în funcție. 

Sancționat disciplinar pentru hărțuire sexuală. Despăgubit pentru învinuire ilegală de trafic de influență

Oleg Melniciuc a fost sancționat disciplinar de CSM în septembrie 2022, după ce o studentă l-a acuzat de hărțuire sexuală.

În octombrie 2023, Judecătoria Chișinău a decis acordarea unei despăgubiri morale în valoare de 500 de mii de lei lui Oleg Melniciuc, pentru că acesta ar fi fost învinuit pe nedrept într-un dosar penal deschis în 2017 pentru trafic de influență. Procurorii l-au învinuit de luarea unei mite de 100 de mii de euro, dar dosarul a fost clasat în ianuarie 2020. Ministerul Justiției a contestat decizia.