Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful suspendat al PA comentează…

Șeful suspendat al PA comentează decizia Procuraturii în dosarul finanțării PSRM din Federația Rusă

Sursa: sputnik.md

Șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, consideră neîntemeiată decizia Procuraturii de a refuza începerea urmăririi penale în dosarul finanțării PSRM din străinătate.

Viorel Morari a declarat pentru Ziarul de Gardă că refuzul Procuraturii este bazat pe aceleași argumente invocate anterior de procurorul Alexandru Cernei, care a emis o ordonanță de refuz în iulie 2019.

„Acest proces penal urma a fi examinat în conexiune cu cauza penală privind finanțarea PSRM, precum și alte alegații la acest subiect. Spre exemplu: verificarea sponsorizărilor pentru anul 2018, care s-au dublat comparativ cu anul 2017 și constituiau peste 7 mln lei. Dar și verificarea dacă cheltuielile reale suportate corespund celor declarate de către această formațiune politică”, susține șeful suspendat al PA, Viorel Morari.

Ziarul de Gardă a scris anterior că în decembrie 2019, Viorel Morari a emis o ordonanță prin care procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

Pe 8 iunie 2019, Procuratura Anticorupție s-a autosesizat, în baza unor înregistrări video cu camera ascunsă de la negocierile care au avut loc la sediul PD. O lună mai târziu, la 8 iulie, procurorul anticorupție Alexandru Cernei a emis însă o ordonanță de neîncepere a urmăririi penale. În ordonanța respectivă era menționat că discuția din 7 iunie 2019 dintre Igor Dodon și Vlad Plahotniuc, făcută publică în plină criză politică la Chișinău, „pare a nu fi una serioasă”, iar oponenții politici, „se provoacă unul pe altul”.

Ulterior, în noiembrie 2019, Andrei Năstase, liderul partidului Platforma DA, a depus o plângere prin care a solicitat anularea ordonanței respective, iar o lună mai târziu, PA anunța despre anularea ordonanței de refuz în începerea urmăririi penale în cazul finanțării din Federația Rusă a Partidului Socialiștilor