Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Reacția ministrului Justiției la acuzațiile…

Reacția ministrului Justiției la acuzațiile din procesul de desemnare a șefului PCCOCS: „Concursul urmează a fi inițiat repetat”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, susține că „trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea” concursului pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), ca, mai târziu, să fie inițiat un concurs repetat. Reacția ministrului vine în contextul în care mai multe persoane publice cer anularea concursului pentru ocuparea funcției de șef al PCCOCS.

„În legătură cu concursul la funcţia de şef al PCCOCS inițiat de CSP în noiembrie 2022 și ținând cont de toate situația creată care implică lipsa de credibilitate și riscul iminent de viciere, consider că trebuie identificate soluțiile juridice pentru anularea sau suspendarea lui. Concursul urmează a fi inițiat repetat sau, după caz, reluat când va exista un CSP cu mandat plenipotențiar, adică după finalizarea exercițiului de prevetting”, a scris ministrul pe rețelele de socializare.

Pe 23 ianuarie 2023, procurorul Eduard Bulat, care a fost unul dintre adjuncții ex-procurorului general interimar Dumitru Robu, a cerut anularea răspunsului din 18 ianuarie a lui Munteanu privind refuzul de numire a sa în funcția de procuror-șef al PCCOCS, fără concurs.

În același timp, Iulian Groza, care este membru al Comisiei speciale de preselecție a candidaților la funcția de șef al PCCOCS, a declarat, pe 26 ianuarie, că „acest concurs este lovit de vicii, iar integritatea și credibilitatea procesului de selecție și a rezultatelor concursului sunt afectate grav”. Groza consideră că acest concurs trebuie să fie anulat.

Anunțul lui Iulian Groza a venit la câteva zile după ce unul dintre candidații la șefia instituției, Eugen Rurac, a trimis o cerere Consiliului în care a solicitat excluderea lui Groza din cadrul Comisiei.

Comisia specială de preselecție a candidaților la funcția de procuror-șef al PCCOC, care s-a întrunit luni, 23 ianuarie, în ședință închisă, pentru a examina dosarele candidaților prin prisma criteriilor de eligibilitate, a decis că cei trei candidați la funcția de șef al PCCOCS „întrunesc criteriile de eligibilitate”, fiind promovați pentru etapa interviului.

Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Mațco, șeful interimar al Direcției generale urmărire penală în cadrul Centrului Național Anticorupție (CNA), Eugen Rurac și Sergiu Russu, procuror-șef al Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale, au fost admiși în cea de-a doua etapă a preselecției.

Comisia specială a stabilit intervievarea candidaților pe data de 1 februarie 2023,  începând cu ora 10, în sediul Consiliului Superior al Procurorilor din bd. Ștefan cel Mare  și Sfânt, 73.