Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Provoacă ofițerii CNA și procurorii?

Provoacă ofițerii CNA și procurorii?

Viorel Morari, șeful Procuraturii Anticorupție vorbește, într-un interviu pentru ZdG, despre achitarea unor procurori, acuzați penal, pe motiv că ofițerii CNA și procurorii i-au provocat la comiterea infracții.

— În ultimii trei ani și jumătate, au fost pronunțate 6 sentințe definitive pe numele unor procurori. Doi dintre ei au fost achitați, cu motivarea că CNA a provocat acei procurorisă comită infracțiunea. Există și hotărâri ale Curții Europene care interzic provocarea. Provoacă CNA? 

— R. Mol­dova are trei cauze pier­dute la CEDO sub aspec­tul pro­vo­că­rii. Două din­tre ele se referă la acte corupționale. Cauza Sandu c. Mol­do­vei și cauza Pare­niuc. Este și cauza Morari c. Mol­do­vei, acesta fiind fra­tele meu, care tot a fost pro­vo­cat la comi­te­rea infracțiunii, nefi­ind însă vorba de o faptă corupțională. Pro­voacă sau nu, e greu de spus. Inves­ti­ga­rea infracțiunii de coru­pere în fla­grant e difi­cilă. Urmează a fi instru­ită și per­soana care cola­bo­rează cu orga­nul de urmă­rire penală,și ofițerii de inves­tigație ca să nu admită în acțiunile lor vreun ele­ment de deter­mi­nare a făp­tu­i­to­ru­lui la săvârșirea fap­tei infracționale. Or, cre­a­rea condițiilor pen­tru pri­mi­rea, esto­rca­rea și accep­ta­rea bani­lor nu înseamnă, în viziu­nea mea, pro­vo­care. Dar, este o limită foarte sen­si­bilă, atunci când a fost sau nu pro­vo­care, care ține de dome­niul măsu­ri­lor spe­ci­ale de inves­tigație.

— În multe cazuri se spune că procurorul, judecătorul nu pretind bani. Iar dacă nu există pretindere/estorcare, nu mai pot fi celelalte fapte.

— La gene­ral vor­bind, com­po­nența infracțiunii de coru­pere este una for­mală. Adică, este sufi­cient să existe pre­tin­de­rea și accep­ta­rea și deja e con­su­mat actul de corup­ție.

— Dacă eu vin și vă dau dvs. acum niște bani, iar dvs. nu i-ați cerut, asta e corupție?

Și eu accept….

— Acceptați tacit, fără a spune că-i vreți.

— Dvs. îmi spuneți că îmi lăsați suma res­pec­tivă pen­tru a face ceva… și eu accept. 

— Deci, chiar dacă nu ați cerut, estorcat, e corupție?

— Dacă sunteți sub aco­pe­rire și acțio­nați la indicația orga­nu­lui de urmă­rire penală, iar intenția vine din par­tea dvs., dacă dvs. îmi spuneți că lăsați banii și ieșiți, da, aici poate fi inter­pre­tată ca pro­vo­care. Dacă eu cumva v-am dat de înțeles, dacă ați avut nişte pro­bleme și eu nu mi-am înde­pli­nit atribuțiile cores­pun­ză­tor, și înțelegeți că eu esto­rchez sau vă creez nişte condiții defa­vo­ra­bile, atunci da. Recu­nosc că e difi­cil de făcut dife­rența.