Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Procurorul cu cel mai mare…

Procurorul cu cel mai mare punctaj în lupta pentru șefia Procuraturii Anticorupție

Viorel Morari, şeful Secţiei con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale MAI şi ale SV a acumulat cel mai mare punctaj în urma evaluării la care a fost supus în vederea ocupării funcției de șef al Procuraturii Anticorupție. Morari a acumulat o medie de 9,37, fiind singurul dintre cei cinci candidați cu un punctaj peste cifra 9.  

Şte­fan Şap­te­fraţ, pro­cu­ro­rul inte­ri­mar al Pro­cu­ra­tu­rii de Trans­port, Ion Dul­gheru, adjunc­tul pro­cu­ro­ru­lui sec­to­ru­lui Cen­tru, Roman Erem­ciuc, adjunc­tul pro­cu­ro­ru­lui sec­to­ru­lui Bota­nica, Vio­rel Morari, actu­a­lul şef al Secţiei con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne (MAI) şi ale Ser­vi­ci­u­lui Vamal (SV), şi Ruslan Carai­van, pro­cu­ro­rul UTA Găgă­u­zia, sunt cei cinci can­di­daţi care şi-au depus dosa­rele pen­tru fun­cţia de procuror-şef al Pro­cu­ra­tu­rii Anti­co­ru­pţie (PA).

Citiți și: Anticorupție cu procurori milionari

La proba scrisă,  Ştefan Şaptefraţ a acumulat 8,8 puncte,  Ruslan Caraivan 8,6, Viorel Morari 9,5, Ion Dulgheru 8,9, iar Roman Eremciuc – 9,1 . La proba privind evaluarea cunoștințelor practice și teoretice, Ştefan Şaptefraţ a acumulat 8,25 de puncte,  Ruslan Caraivan 8,00, Viorel Morari 9,25, Ion Dulgheru 8,62, iar Roman Eremciuc – 8,75.  În medie, concurenții au obținut următorul punctaj:evaluare media

Ştefan Şaptefraţi – 8,52

Ruslan Caraivan – 8,30

Viorel Morari – 9,37

Ion Dulgheru –  8,76

Roman Eremciuc –   8,92

De precizat că Morari este, oficial, președintele Colegiului de Calificare, cel care a evaluat candidații la funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție. 

Câștigătorul concursului pentru funcția de procuror șef al Procuraturii Anticorupție va fi desemnat de către Consiliul Superior al Procurorilor, iar ulterior, candidaura acestuia va fi aprobată de către procurorul general. Prin prisma rezultatelor obținute la evaluare, Viorel Morari este marele favorit al acestui concurs.

Viorel Morari a con­dus PA, din pos­tura de inte­ri­mar, timp de jumă­tate de an, fiind demis în ianu­a­rie 2013, după ple­ca­rea lui Vale­riu Zubco şi insta­la­rea în frun­tea PG a lui Andrei Pân­tea. Ex-procurorul gene­ral inte­ri­mar l-a învi­nuit atunci pe Morari de nere­guli în acti­vi­tate, soli­ci­tând Con­si­li­u­lui Supe­rior al Pro­cu­ro­ri­lor (CSP) ini­ţi­e­rea unei pro­ce­duri dis­ci­pli­nare pe numele aces­tuia. În ace­eaşi peri­oadă, şi Vio­rel Morari a depus la CSP o plân­gere pe numele lui Pân­tea. Ambele sesi­zări, însă, au rămas fără rezul­tate. Totuşi, cel care a ple­cat, într-un final, din PG a fost Pân­tea, în urma mai mul­tor acu­za­ţii care i-au fost aduse.

În schimb, după ple­ca­rea din PA, cariera lui Morari a fost în ascen­siune, fiind numit, după câteva dero­gări, şef al Secţiei con­du­cere a urmă­ri­rii penale în orga­nele cen­trale ale MAI şi ale SV. În decem­brie 2013, Morari a fost ales, la Adu­na­rea Gene­rală a Pro­cu­ro­ri­lor, în cali­tate de mem­bru al Cole­gi­u­lui de Cali­fi­care, iar la scurt timp a fost ales în fun­cţia de preşe­dinte al aces­tui Cole­giu.