Procurorii au ridicat calculatorul din biroul judecătoarei Manole

Procurorii Anticorupție au ridicat astăzi din biroul judecătoarei Domnica Manole calculatorul de serviciu. Procurorul Andrei Băieșu i-a prezentat ordonanța de începere a urmăririi penale din date 8 iunie. Magistrata de la Curtea de Apel Chișinău afirmă că nu are ce să ascundă și a predat  de bună voie, nu înainte de a chema avocații săi. Șeful Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a declarat că nu este vorba despre percheziții, ci doar despre ridicarea calculatorului. „Perchezițiile presupun când scoți tot din birou, inclusiv toate documentele. A fost ridicat doar calculatorul.”, afirmă Morari.

Domnica Manole a contestat decizia Consiliului Superior al Magistraturii din 31 mai, prin care fost admisă cererea procurorul general interimar, Eduard Harunjen, privind ridicarea imunităţii şi iniţierea urmăririi penale pe numele judecătoarei pentru că a obligat anterior CEC-ul să organizeze referendumul iniţiat de Platforma DA. Magistrata declară că a cerut suspendarea hotărârii până la soluționarea în fond a cauzei, dar până astăzi Curtea Superemă de Justiție nu s-a expus asupra suspendării: „CSJ era obligată în aceeași zi să se pronunțe, așa spune Codul de Procedură Civilă, care este valabil și obligatoriu pentru CSJ. Deci, nu este pusă cauza pe rol, dar se prezintă în biroul meu procurorul Andrei Băieșu de la Procuratura Anticorupție cu ordonanța de pornire a urmăririi penale de la data de 8 iunie, care mi se aduce la cunoștință abia astăzi, cu ordonanța de ridicare a procesorului și calculatorului de serviciu și cu ordonanța de ridicare a dosarului, a cauzei.  Mi-am invitat avocații, le-am predat de bună voie, pentru că nu am ce ascunde, calculatorul, dar am ridicat întrebarea: eu am cerut suspendarea, dvs sunteți obligați să vedeți ce spune CSJ, nu aveți dreptul să faceți careva acțiuni procesuale până hotărârea nu are caracter definitiv și irevocabil. Într-un mod direct și bruscant mi s-a spus că dacă nu există suspendarea, nu avem ce discuta.”

Șeful PA, Viorel Morari a replicat că în cazul în care CSJ ar respinge solicitarea magistratei, poate să dispară calculatorul: „Să admitem că hotărârea este respinsă și între timp dispare calculatorul, nu tot dvs aveați mă întrebați de ce nu ați făcut asta? După mine, calculatorul imediat urma a fi ridicat, dar, din considerentul că este un dosar mai delicat, încercăm și noi să facem mai corect.”

Magistrata afirmă că pregătește o declarație de presă pentru a semnala că în acest mod i se încalcă dreptul la un recurs efectiv într-o cale ordinară de atac.

Domnica Manole crede că graba este generată de aparițiile sale publice și declarațiile care i-au nemulțumit pe mulți: „Într-adevăr se întâmplă lucruri grave în justiție, iar eu dacă am pornit pe calea asta n-am să mă opresc. Ei, evident, încearcă să mă intimideze. Ei își dau seama că o să urmeze și alte declarații. Eu nu mai suport mizeria care se întâmplă în sistemul judecătoresc. Eu știu că sunt foarte mulți colegi de-ai mei care mă susțin, dar care până la moment nu au curajul să iasă în față, dar o să mă urmeze când lucrurile un pic se vor mai limpezi și vor reveni la normal.”

Judecătoare precizează că, conform unei decizii recente a Comisiei de la Veneția, „judecătorul nu poate fi tras la răspundere pentru interpretarea legii, cu atât mai mult la răspundere penală”.

În timpul apropiat, judecătoarea Manole spune că va cere CSJ-ului urgentarea examinării demersului privind suspendarea deciziei CSM.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

3 comentarii

  1. alex kooper

    Ok si daca se cere sa fie verificat calculatorul fiind supuse unor programe care va depisat toata informatia care a fost pe el dea lungul timpului. Si sa vedem ce a mai tras la buzunare aceasta doamna care nu vrea sa recunoasca interesle pe care le satisfacea in ultimul timp.

  2. Iurie Dodon

    Cred ca ridicarea acestui calculator ar duce la unele informatii de unde aceasta are atatea venituri in cat sa-si piermita o casa de milioane si 11 masini, si sunt sigur ca vor fi informatie care ar face-o vinovata si in alte cazuri si nu neg faptul ca poate merge vorbe si despre PDA si Nastase, cei care o apara cu insistenta pe aceasta.

  3. Grișa Papuc

    Manole aceasta are schelete în dulap mai multe ca oricare alt magistrat… Eu mă crucesc când văd că cineva o mai victimizează.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *