Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Președintele raionului Orhei, pe banca…

Președintele raionului Orhei, pe banca acuzaților: Magistrata care va examina cauza penală, de învinuire a lui Țurcanu pentru conducerea autovehiculului în stare de ebrietate, l-a achitat anterior pe Constantin Țuțu

Sursa: „Partidul ȘOR”/Facebook

Președintele raionului Orhei Dinu Țurcanu se va prezenta, săptămâna viitoare, în fața instanței de judecată, în dosarul privind conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de alte substanţe. Mai exact, pentru marți, 19 septembrie, este programată prima ședință – de pregătire a cauzei.

Dinu Țurcanu este învinuit de conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat, pentru care ar putea să fie pedepsit cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.

jor.instante.justice.md

Potrivit informațiilor publicate pe portalul instanțelor de judecată, cauza penală va fi examinată de către magistrata Viorica Severin, de la judecătoria Orhei, despre care ZdG a scris în luna mai 2016, în contextul achitării fostului deputat Constantin Țuțu în dosarul penal deschis în aprilie 2012 după omorul lui Alexei Veretca în curtea unui restaurant din Codrii Orheiului.

Dosarul se află, din februarie 2020, la Curtea de Apel Chișinău, după ce Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus rejudecarea cauzei de către instanța de apel.

Atunci, Viorica Severin a examinat cauza alături de alți doi judecători. Aceasta a fost numită judecătoare chiar în perioada în care se examina dosarul, în mai 2015, înlocuind-o pe Viorelia Varaniţa, care s-a transferat, tot în timp ce dosarul deja se examina, la Judecătoria Botanica. Viorica Severin a fost, până la numirea în funcţia de judecător, procuror la Procuratura Orhei.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a acceptat cererea de demisie a judecătoarei Viorica Severin, de la Judecătoria Orhei, sediul central, la sfârșitul lunii noiembrie 2017, doar că peste câteva zile magistrata și-a retras cererea și a continuat activitatea.

ZdG l-a contactat pe Dinu Țucanu, dar acesta nu a răspuns la apeluri.

Președintelui raionului Orhei, care a fost depistat de oamenii legii în stare de ebrietate cu grad avansat la volanul automobilului, i-a fost suspendat permisul de conducere.

Potrivit surselor ZdG, Judecătoria Orhei a hotărât miercuri, 9 august, suspendarea dreptului lui Țurcanu de a conduce vehicule în perioada în care este cercetat pentru conducerea mijlocului de transport în stare de ebrietate alcoolică.

ZdG a scris luni, 7 august, că potrivit imaginilor publicate de Poliție, Țucanu pare să fi fost oprit în trafic după un eveniment organizat de partidul declarat neconstituțional Șor. Este vorba despre festivalul Chitarelor, organizat în perioada 4-5 august, în comuna Jora de Mijloc.

Testul cu aparatul Drager a arătat că, în cazul președintelui raionului Orhei, concentrația vaporilor de alcool în aerul expirat era de 0,53 md/l, adică era în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat.

Atunci, Inspectoratul General al Poliției (IGP) a comunicat că 52 de conducători de vehicule au fost depistați în stare de ebrietate în weekend, „inclusiv un președinte de raion”. Conform surselor ZdG, președintele de raion este Dinu Țurcanu, reprezentant al fostului partid Șor.

Potrivit legii, prin stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat se înţelege starea persoanei care are concentraţia de alcool în sânge de la 0,5 g/l şi mai mult sau concentraţia vaporilor de alcool în aerul expirat de la 0,3 mg/l şi mai mult.

Totodată, Codul penal prevede că conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanțe stupefiante şi/sau de alte substanţe cu efecte similar se pedepseşte cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, cu anularea dreptului de a conduce mijloace de transport.