Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Președintele raionului Călărași și…

VIDEO Președintele raionului Călărași și un șef de direcție a Consiliului raional, plasați în arest la domiciliu. La ce etapă se află dosarul privind faptele de corupție

Sursa: Consiliul raional Călărași

Președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și șeful Direcției construcții a Consiliului raional, Veaceslav Stratan, ambii cercetați pentru fapte de corupție, au fost plasați marți, 21 martie, în arest la domiciliu. Iar primarul orașului Călărași, Ion Olari, se află în continuare în arest preventiv, în cauza penală privind actele de corupție comise în cadrul Consiliului raional Călărași, au comunicat reprezentanții Procuraturii Anticorupție (PA) pentru Ziarul de Gardă.

În prezent, în acest dosar sunt efectuate mai multe acțiuni de urmărire penală. Până acum au fost recunoscute și audiate în calitate de învinuiți – trei persoane, iar în calitate de bănuiți- 20 persoane, arată un răspuns a PA la o solicitare de informație a ZdG.

Procurorii anticorupție au contestat joi, 23 martie, încheierea instanței de fond privind arestul la domiciliu aplicat în privința lui Ștefan Bolea și Veaceslav Stratan. Magistrații Curții de Apel Chișinău urmează să se expună asupra recursurilor înaintate de acuzatorii de stat.

„Zilnic sunt cercetate documente, obiecte, audiate persoane ș.a. Acțiunile procesuale sunt orientate spre finalizarea în termini proximi a urmăririi penale.

Cu referire la măsurile preventive aplicate figuranților în acest proces penal, vă comunicăm că, în perioada 31 ianuarie 2023 – 21 martie 2023, președintele raionului Călărași și șeful Direcției construcții s-au aflat în arest preventiv. Din 21 martie 2023, judecătorul de instrucție a aplicat în privința acestora măsura preventivă arestarea la domiciliu. Pe 23 martie 2023, Procuratura Anticorupție a contestat încheierea instanței de fond privind arestarea la domiciliu, iar asupra recursurilor formulate urmează a se expune Curtea de Apel Chișinău”, susțin reprezentanții Procuraturii.

Primarul orașului Călărași, Ion Olari, a fost reținut, alături de președintele raionului Călărași, Ștefan Bolea, și un șef de direcție din cadrul Consiliului raional Călărași, în dimineața zilei de 31 ianuarie 2023, de ofițerii CNA și procurorii PA, în cadrul mai multor cauze pornite pe fapte de corupție. Astfel, potrivit materialelor cauzelor, aceștia sunt suspectați de fraudarea achizițiilor publice, dar și de alte abuzuri, comise în perioada anului 2022.

Pe 2 februarie curent, judecătorul de instrucție de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a decis plasarea în arest preventiv în privința lui Olari pentru 20 de zile.

„Alianța” pentru bani publici dintre un președinte al PSRM, un primar al PAS și un funcționar, consilier ales pe listele PDM

Ziarul de Gardă a relatat despre cum banii publici i-au unit pe Ștefan Bolea, președintele socialist al raionului Călărași, pe Ion Olari, primarul orașului Călărași, reprezentant al Partidului Acțiune și Solidaritate și pe Veaceslav Stratan, șeful Direcției construcții din cadrul Consiliului raional, tot el, consilier ales pe listele Partidului Democrat într-o localitate din raion. 

În ultimii ani, cei trei vizați în mai multe dosare de corupție, au colaborat pentru „implementarea” mai multor proiecte în raion. În aprilie 2022 una din firmele familiei primarului de Călărași a obținut, fără licitație, dreptul de a construi o încăpere pentru depozitarea unui incinerator al deșeurilor medicale. Prețul pentru un metru pătrat, plătit din bugetul raionului pentru o clădire nefinisată în exterior, a depășit prețul unui apartament la cheie în Chișinău. 

Socialistul Bolea și reprezentantul PAS, Olari, împreună cu democratul Stratan, au colaborat și în procesul de reparație a acoperișului unei clădiri din Călărași care este nefuncțională de mai bine de un deceniu. Lucrările au fost efectuate de firma unui consilier raional, în timp ce alți consilieri acuzau lipsa de transparență și inoportunitatea reparației acoperișului unei clădiri aflate în paragină.