Principală  —  IMPORTANTE   —   Pe portalul instanțelor a dispărut…

Pe portalul instanțelor a dispărut din nou posibilitatea de a căuta hotărârile judecătorești după numele celor vizați

Paginile web ale mai multor instanțe naționale de judecată au fost actualizate și lansate cu o nouă interfață. Odată cu modificarea aspectului, a fost schimbat însă și conținutul informațional al paginilor web, astfel încât nu mai este posibilă căutarea hotărârilor judecătorești după numele părților din dosar. Prin acest fapt se revine practic la situația din 2017, atunci când mai mulți jurnaliști, ONG-uri și membri ai societății civile și-au arătat nemulțumirea față de îngrădirea accesului la hotărârile instanțelor de judecată.

Portalul instanțelor naționale de judecată conţine un compartiment unde sunt publicate hotărârile judecătoreşti. Anterior, căutarea acestor hotărâri putea fi realizată în dependență de numele persoanelor din dosar, lucru care în prezent nu mai este posibil, or căutarea este disponibilă doar în dependență de numărul atribuit dosarului. Modificarea ar fi fost efectuată în scopul asigurării protecției datelor cu caracter personal.

Am apelat la Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești pentru a afla când și în baza cărei hotărâri s-a luat decizia de a exclude posibilitatea accesării hotărârilor judecătorești în baza numelui, iar direcția Administrare din cadrul instituției ne-a informat că modificarea a fost realizată la solicitarea Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal (CNPDCP). La rândul său, CNPDCP ne-a cerut să expediem o solicitare de informații, la care încă nu am primit un răspuns.

Consilierul juridic din cadrul Centrului de Resurse Juridice din Moldova, Ilie Chirtoacă, susține că noua modificare va limita accesul la justiție sub paravanul protecției datelor cu caracter personal.

„Observăm că în R. Moldova depersonalizarea hotărârilor judecătorești este realizată deseori în mod abuziv. Se revine la situația din 2017 prin care s-a vrut să se scoată din motorul de căutare numele părților. Este practic o limitare a accesului la justiție și o încălcare a principiului publicității. Credem că datele persoanele trebuie protejate, însă acest lucru nu trebuie să aibă loc în mod abuziv. Considerăm că CNPDCP abuzează și folosește standardele europene în defavoarea societății”, susține Ilie Chirtoacă.

Consilierul juridic a mai menționat că tribunalele internaționale fac public numele persoanelor vizate în dosare, iar acest lucru ar trebui aplicat și în R. Moldova, mai ales în contextul în care avem un nivel fragil de democrație.

Posibilitatea căutării hotărârilor judecătorești după numele persoanelor vizate în dosare a fost exclusă de pe portalul instanțelor și în 2017. Atunci, după presiunile societății civile, dar și după ce ONG-urile de media au semnalat îngrădirea accesului jurnaliștilor la informații de interes public, posibilitatea căutării după nume a fost reintrodusă pe portalul instanțelor. În octombrie 2017, Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat și un regulament care prevede că Agenția de Administrare a Instanțelor Judecătorești va asigura, în mod permanent, posibilitatea căutării hotărârilor după numele părților.