Principală  —  IMPORTANTE   —   PCCOCS confirmă perchezițiile matinale „în…

PCCOCS confirmă perchezițiile matinale „în toate sectoarele Penitenciarului nr.15 Cricova” în dosarul în care a fost reținut Serghei Demcenco, director adjunct al ANP

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) confirmă perchezițiile de miercuri dimineață, despre care a scris ZdG, însă menționează că acestea au avut loc doar la Penitenciarul nr. 15 Cricova.

Procurorii anunță că sunt efectuate percheziții în toate sectoarele Penitenciarului nr. 15 Cricova, acțiunile fiind autorizate de magistrați.

Conform procurorilor, operațiunea este realizată cu suportul DDS „Pantera” a ANP, INI, securitatea perimetrului exterior al Penitenciarului 15 fiind asigurată de către BPDS „Fulger”.

Acțiunile de urmărire penală sunt efectuate în dosarul privind abuzul de serviciu în interesul unei organizații criminale, în care, recent, directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) Serghei Demcenco a fost arestat.

În Penitenciarul nr. 15 de la Cricova își ispășește pedeapsa și așa numitul „hoț în lege” Vladimir Moscalciuc, alias Machena, în interesul căruia directorul adjunct al ANP Serghei Demcenco ar fi comis abuz de serviciu. Machena este liderul organizației criminale cu același nume, grupare din care fac parte numeroși actuali și foști deținuți, toți supunându-se lui Moscalciuc.

Conform surselor ZdG, ofițerii mai multor subdiviziuni ale forțelor de ordine au fost adunați miercuri dimineață, fără să li se spună motivul. Ulterior, aceștia au fost antrenați în percheziții.

Serghei Demcenco, aflat în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13 din Chișinău, nu a fost fotografiat așa cum prevede procedura standard atunci când un deținut ajunge în penitenciar.

ZdG a obținut informații din baza de date a sistemului administrației penitenciare care demonstrează faptul că pozele lui Serghei Demcenco nu au fost introduse în sistemul informatic.

Potrivit surselor ZdG din interiorul ANP, Serghei Demcenco a fost plasat în aceeași celulă în care a fost deținut anterior fostul premier Vlad Filat, celulă renovată, cu unitate sanitară proprie. Spre deosebire de Demcenco, Viorel Perciun, directorul Penitenciarului Nr. 18 – Brănești, aflat și el în arest preventiv la Penitenciarul Nr. 13, a fost fotografiat.

Conform procedurii standard, atunci când sunt aduși în penitenciar, deținuților, inclusiv celor aflați în arest preventiv, li se iau amprentele și li se fac fotografii portret și din profil. Aceste informații se păstrează în baza de date a sistemului penitenciar chiar și după eliberarea deținuților. Serghei Demcenco însă nu a fost fotografiat.

Potrivit surselor ZdG, pe lângă faptul că nu a fost fotografiat, administrația închisorii l-ar fi plasat pe Serghei Demcenco în celula nr. 127, cea în care a fost anterior deținut fostul premier Vlad Filat. Spre deosebire de restul celulelor, cea a lui Demcenco a fost renovată în perioada deținerii lui Filat și este dotată cu boiler și wc separat. Aceleași surse ne-au comunicat că Demcenco ar avea în posesie telefon mobil, deși acest lucru este interzis.

Serghei Demcenco activează în sistemul penitenciar din 2014

După ce ZdG a scris marți, 23 februarie, despre tratamentul preferențial de care beneficiază Demcenco, aflat în arest preventiv în Penitenciarul Nr. 13, ANP a anunțat, printr-un comunicat de presă, că „a fost dispusă cercetarea celor invocate direcțiilor vizate pentru a stabili toate circumstanțele”.