Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Patru sute de mii de…

Patru sute de mii de euro, confiscați în beneficiul statului într-un dosar de contrabandă

Sursa: procuratura.md

Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a pronunțat miercuri, 20 martie, sentința în cauza penală ce vizează acțiunile unui cetățean străin, învinuit de comiterea infracțiunii de contrabandă, anunță Procuratura Anticorupție (PA).

Urmărirea penală a durat 9 luni iar judecarea cauzei 3 luni, persoana recunoscându-și integral vina în comiterea faptelor incriminate și fiind încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Astfel, prin sentință din 20 martie 2024, instanța a acceptat acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat între învinuit și procuror, acesta fiind recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor incriminate, stabilindu-i o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de 4 ani și 2 luni, cu suspendarea condiționată a pedepsei închisorii pe o perioadă de probațiune de 4 ani.

Subsidiar, mijloacele bănești depistate şi ridicate în cadrul percheziției și puse sub sechestru cu suportul Agenției de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI), în valută străină în sumă de 16 595 000 de grivne ucrainești (UAH), aproximativ 400 000 de euro, au fost confiscate în beneficiul statului.

Cauza penală a fost pornită în martie 2023, de către Centrul Național Anticorupție (CNA) în baza autosesizării și a fost expediată în instanța de judecată în decembrie 2023 de către Procuratura Anticorupție.  

Potrivit probelor administrate, în perioada ianuarie-martie 2023, inculpatul a introdus în R. Moldova din Republica Turcia, mijloace financiare în sumă de 84 386 000 UAH, echivalent a peste 2 milioane de euro, care ulterior ar fi fost scoase prin contrabandă și introduse pe teritoriul Ucrainei. Totodată, la 6 mai 2023, în circumstanțe identice, acesta urma să scoată prin contrabandă grivne ucrainești în proporții deosebit de mari din Republica Moldova, dar „fapta infracțională nu a fost realizată, fiind reținut de către angajații CNA și ridicați mijloace bănești de la acesta”.

Sentința poate fi contestată cu apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de 15 zile.