Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Patru din cei cinci membri…

Patru din cei cinci membri ai comisiei de selectare a noului șef al PCCOCS au demisionat

Patru din cei cinci membri ai comisiei de selectare a noului șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) au demisionat. Este vorba despre Tudor Osoianu, propus în componența comisiei de Ministerul Justiției, și Ion Guceac, Boris Poiată și Roman Eremciuc, propuși de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP).

Potrivit surselor ZdG, al cincilea membru, Iulian Groza, propus de președinta R. Moldova, nu a venit la ședința Comisiei de selectare a noului șef al PCCOCS, programată pentru ziua de 1 februarie 2023.

Pe 31 ianuarie 2023, CSP a respins demersul ministrului Justiției, Sergiu Litvinenco, privind anularea concursului pentru funcția de șef al PCCOCS.

Consiliul Superior al Procurorilor s-a convocat marți, 31 ianuarie, în ședință extraordinară, după mai multe eșecuri de a ține ședința. Pe agenda suplimentară a fost inclus demersul ministrului Sergiu Litvinenco, care a solicitat anularea concursului inițiat de CSP, la 10 octombrie, pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS. Demersul a fost examinat de membrii CSP la începutul ședinței, la propunerea ministrului, pentru că „ar îngloba” și restul cererilor de pe ordinea de zi.

Pe ordinea de zi erau incluse patru subiecte, printre care: cererea înaintată de Eduard Bulat privind suspendarea și anularea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS, cererea înaintată de Eugeniu Rurac privind anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror-șef al PCCOCS și sesizarea lui Iulian Groza, membru al Comisiei Speciale de preselecție a candidaților la funcția de procuror – șef al PCCOCS.

Membrii CSP au respins și cererile prealabile înaintate de către Eduard Bulat și Eugeniu Rurac, privind suspendarea și anularea concursului, cât și anularea hotărârii CSP de constituire a Comisiei pentru selectarea candidatului, ca fiind inadmisibile. Potrivit președintei Comisiei Angela Motuzoc, cei doi trebuie să se adreseze instanței de judecată.

Trei candidați s-au înscris la concursul pentru selectarea procurorului-șef al PCCOCS, toți fiind admiși pentru etapa interviului:

  • Andrei Mațco;
  • Eugen Rurac;
  • Sergiu Russu;