ONG-urile cer investigarea distribuirii aleatorii a dosarelor în instanțele judecătorești

Organizații ale societății civile reiterează cerințele din apelul public adresat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) la 2 februarie 2015 în care solicitau investigarea modului de distribuire aleatorie a dosarelor în instanțele judecătorești.

Solicitarea a fost adresată ca urmare a mai multor semnale că există manipulări a sistemului de distribuire a dosarelor, încă din anul 2007, în unele judecătorii din țară, în curți de apel și la Curtea Supremă de Justiție.

Din mai 2015, pe portalul instanțelor judecătorești sunt publicate periodic rapoartele privind distribuirea aleatorie a dosarelor, inclusiv cele din anul 2014. În rapoartele publicate se constată faptul că în anumite luni din anul 2014 distribuirea aleatorie de două sau de mai multe ori a dosarelor prin blocarea judecătorilor a constituit chiar și până la 10% din numărul total de cauze.

ONG-urile solicită în mod repetat CSM:
– efectuarea de urgență a controalelor detaliate privind modul de distribuire a dosarelor în toate instanțele judecătorești din țară;
– identificarea vulnerabilităților sistemului de distribuire a dosarelor și înlăturarea acestora;
– sancționarea disciplinară dură a tuturor persoanelor care au fost implicate în manipularea sistemului de distribuire a dosarelor sau care nu au raportat despre manipulare;
– examinarea motivelor și a cauzelor din care anumite dosare au fost distribuite prin manipularea sistemului de distribuire aleatorie, precum și a soluțiilor date în acele cauze;
– plasarea, în cel mai scurt timp, pe pagina web CSM a rezultatelor controalelor.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *