Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   O nouă amânare în cazul…

O nouă amânare în cazul „Brăguță”

O nouă ședință de judecată în cazul „Brăguță” a fost amânată. Anunțul a fost făcut de către Victor Munteanu, avocatul familiei Brăguță.

„Ședința de judecată a fost amânată din motivul neprezentării unuia dintre inculpați. Apărătorul acestuia a anunțat că persoana se află într-o instituție medicală, însă, nu a prezentat niciun certificat. Instanța de judecată a obligat apărătorul să prezinte cel puțin o dovadă a imposibilității prezentării în instanța de judecată. Ulterior, instanța va adopta o decizie în privința lui: fie să-l aducă forțat, dacă nu va fi prezentată o dovadă, fie să suspendeze procesul în privința acestuia și să continue examinarea cauzei, pentru a nu tergiversa acest proces. Urmează ca motivele să fie expuse în următoarea ședință de judecată”, a declarat pentru presă avocatul Victor Munteanu.

Aceasta nu este prima amânare a ședinței de judecată. Amintim că, la 15 ianuarie, urma să aibă loc prima ședință de judecată preliminară în cazul celor 13 poliţişti angajați la izolatorul de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău, acuzaţi de comiterea tratamentului inuman în privinţa lui Andrei Brăguța, tânărul cu probleme medicale, decedat în penitenciar la sfârşit de august 2017. Însă, ședinț ade judecată a fost amânată, pentru că nu s-au prezentat trei inculpați și mai mulți avocați.

Atunci, avocatul Vadim Vieru s-a arătat nemulțumit de intenția instanței de a uni cele două dosare în cazul morții lui Andrei Brăguță. „Este un dosar cu mulți participanți. Se intenționează conexarea acestui dosar cu primul și noi suntem împotriva acestui lucru. În primul caz sunt 7 inculpați, iar în acesta – 13, astfel, în cazul în care vor fi unite vom avea un dosar mamut, cu 20 de inculpați…”, a declarat avocatul Vadim Vieru.

Cauza penală în privința celor 13 polițiști a fost trimisă în judecată la începutul anului curent. Procurorii susțin că după ce a fost maltratat de 4 codeţinuti Andrei Brăguță a fost plasat într-o celulă de unul singur, unde, timp de aproximativ o săptămână (17 – 23 august 2017) s-a aflat în condiţii ce nu corespund standardelor de deţinere a persoanelor. „Deţinerea în condiţii nocive a victimei a provocat îmbolnăvirea cu bronhopneumonie bilaterală purulentă, maladie care, potrivit raportului de experită medico-legală, a condus direct la survenirea decesului respectivului deţinut”, se spune în comunicatul PG din 9 ianuarie.

Dacă vor fi recunoscuţi vinovaţi, inculpaţii riscă de la 3 până la 8 ani închisoare sau amendă de la 67.500 lei până la 80 mii lei, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii de la 5 la 10 ani. Procurorii continuă să investigheze acţiunile şi inacţiunile factorilor de decizie ai instituţiilor statului, în a căror custodie s-a aflat victima, fiind iniţiate două cauze penale distincte pe faptul excesului de putere şi încălcării din neglijenţă a regulilor şi metodelor de acordare a asistenţei medicale.

Anterior, 3 inspectori ai izolatorului de detenţie provizorie al Direcţiei de Poliţie a municipiului Chişinău şi 4 deţinuţi care s-au aflat în aceeaşi celulă cu Andrei Brăguţă au fost deferiți justiției.

Andrei Brăguță a fost reținut pe 15 august 2017, după un incident cu poliția de patrulare. Potrivit procurorului, în momentul în care a fost oprit, tânărul era în stare de ebrietate. El a fost reținut pentru 72 de ore și dus în Izolatorul de Detenție Preventivă. Ulterior, a fost învinuit de aplicarea forței fizice asupra polițiștilor. Pe 18 august 2017 judecătorul i-a aplicat arest pentru 30 de zile. Drept urmare, acesta a fost transferat din Izolatorul de detenție provizorie în Penitenciarul nr. 13. De la apariția cazului în spațiul public, instituțiile de stat au făcut mai multe declarații contradictorii cu referință la circumstanțele în care persoana a fost reținută, starea de sănătate (prezența sau lipsa vătămărilor corporale, diagnoze medicale etc.), circumstanțele transferului în cadrul mai multor instituții de detenție (izolator de detenție, Penitenciar, spitalul de psihiatrie) dar și aplicarea violenței de către alți condamnați sau angajați ai Inspectoratului General al Poliției. Andrei Braguța a decedat în Penitenciarul „Pruncul” la 29 august curent.