Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nouă persoane, trimise pe banca…

Nouă persoane, trimise pe banca acuzaților pentru comiterea traficului de influență asupra angajaților ASP de la nordul R. Moldova

Oficiul Nord al Procuraturii Anticorupție (PA) anunță despre finalizarea urmăririi penale și remiterea în instanța de judecată pentru examinare în fond a șase cauze penale pe fapte de corupere activă și trafic de influență (art.325 alin.1 și 326 alin.1 din Codul penal), comise de nouă persoane din nordul R. Moldova asupra angajaților Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț. Conform unui comunicat de presă emis de PA, dintre cei nouă, 8 persoane sunt „subiecți simpli” și o persoană deține funcția de instructor auto.

PA menționează că în privința persoanelor care au obținut ilicit permise de conducere, a fost sesizată Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de anulare a acestora.

Cauzele penale au fost pornite în ianuarie 2023, de către Direcția Generală Teritorială Nord a Centrului Național Anticorupție, iar conducerea urmăririi penale a fost efectuată de către Procuratura Anticorupție, Oficiul Nord.

În rezultatul efectuării urmăririi penale şi a măsurilor speciale de investigație desfășurate pe cauzele penale, procurorii au stabilit că învinuiții au susținut că au influență în privința angajaților Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț, pentru ai influența pe aceștia la evaluarea cu succes a examenelor de calificare auto a candidaților în vederea obținerii permiselor de conducere și pentru organizarea reînmatriculării unor unități de transport, pentru care ar fi primit, dat și oferit ilicit, mijloace bănești în diferite sume ce variază de la 300 la 600 de euro.

„Este de menționat faptul că doi învinuiți din nouă deferiți justiției au colaborat cu organul de urmărire penală și procurori, recunoscând faptele incriminate, încheind în acest sens acorduri de recunoaștere a vinovăției, astfel cauzele penale în privința acestora au fost remise în instanța de judecată pentru examinare în proceduri speciale. Totodată, șapte învinuiți nu și-au recunoscut vina în comiterea infracțiunilor, respectiv cauzele penale în privința acestora vor fi examinate în procedură generală”, precizează PA.

În prezent, învinuiții sunt cercetați în stare de libertate, iar examinarea cauzelor penale este efectuată de către judecătoria Bălți.

Dacă vor fi găsiți culpabili de comiterea infracțiunilor de corupe activă și trafic de influență, aceștia riscă o pedeapsă sub formă de închisoare de până la 6 ani, cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000 de lei (în cazul art. 325 alin.1 din Codul penal) și amendă în mărime de la 100 000 la 150 000 lei sau cu închisoare de până la 6 ani (în cazul art. 326 alin. 1 din Codul penal).

Totodată, în vederea aplicării instituției confiscării speciale, au fost aplicate sechestre pe mijloacele bănești depistate în cadrul perchezițiilor efectuate la învinuiții remiși în judecată.

PA menționează că în privința persoanelor care au obținut ilicit permise de conducere, a fost sesizată Agenția Servicii Publice în vederea inițierii procedurii de anulare a acestora.

Reieșind din complexitatea cazului și multitudinea de fapte cercetate în cadrul dosarelor de bază”, Procuratura informează că urmărirea penală continuă în privința altor subiecți simpli învinuiți de trafic de influență, precum și în privința unor angajați ai Secțiilor de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto Bălți și Edineț învinuiți de corupere pasivă și trafic de influență.