Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Nicolae Chitoroagă, fostul șef al…

Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS, eliberat din arest preventiv

Nicolae Chitoroagă

Nicolae Chitoroagă, fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate și Cazuri Excepționale (PCCOCS), și Tudor Bodrug, nașul său de cununie, învinuiți de procurorii Anticorupție de îmbogățire ilicită, au fost eliberați, la 6 decembrie, din arest preventiv. Mandatul, eliberat de instanță pe numele celor doi, pe un termen de 15 zile, a expirat, iar acuzatorii nu au solicitat prelungirea arestului. Totodată, Chitoroagă a fost suspendat din funcție de către Consiliul Superior al Procurorilor, scrie anticorupție.md

Victor Furtună, procurorul pe caz, a declarat că în privința celor doi au fost efectuate toate măsurile pe dosar și nu mai este necesară deținerea lor în arest preventiv.

Amintim că Nicolae Chitoroagă a fost reținut la 21 noiembrie 2019 fiind învinuit de îmbogățire ilicită. Urmărirea penală a început la începutul lunii octombrie curent, în urma unor investigații jurnalistice.

Potrivit materialelor procesului penal, pe teritoriul unei localități din raionul Ungheni, este amplasat un bazin acvatic cu suprafața de aproximativ 37 hectare, ce aparține unei SRL, fondatorii căreia fiind fratele și nașul de cununie al procurorului. Potrivit, însă, martorilor, în spatele afacerii ar sta ultimul.

Mai mult decât atât, în cadrul procesului penal a fost stabilit faptul că Tudor Bodrug, nașul de cununiel al suspectului, cât și SRL-ul ce-i aparține, au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

CITEȘTE ȘI: UPDATE/ Motivele pentru care a fost reținut Nicolae Chitoroagă, fostul șef al PCCOCS

La 27 iulie 2019, pe portalul Anticoruptie.md a fost publicată ancheta „Afacerea camuflată a procurorului Chitoroagă de lângă pădurea de la Năpădeni”. Portalul a scris că Nicolae Chitoroagă deține o afacere în piscicultură pe teritoriul satului Năpădeni, raionul Ungheni. Afacerea este înregistrată pe numele fratelui și a nașului său de cununie și nu a fost declarată de procuror. Omul legii ar fi preluat afacerea, în 2005, printr-o schemă frauduloasă de la frații Mardari din satul Năpădeni. Cazul a fost sesizat pe Harta Corupției de către Nicolae Mardari. Omul susține că a fost înșelat de procuror și rudele acestuia.

Nicolae Chitoroagă, șeful Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în perioada guvernării Partidului Democrat din Moldova a plecat din funcție după schimbarea guvernării. Chitoroagă și-a dat demisia din funcția de procuror-șef la sfârșitul lunii iunie, fiind transferat în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Chișinău. La scurt timp, însă, Chitoroagă a depus cerere de concediu.