Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Moldova a învins apropiații lui…

Moldova a învins apropiații lui Platon la Paris într-un dosar de jumătate de miliard

Marți, 12 aprilie, în ședința deliberativă, cererea depusă de Ministerul Justiției pe cazul Republica Moldova versus firma „Komstroy” (ex-Energoalians), a fost admisă de către Curtea de Apel din Paris (Franța), prin care a fost recunoscută drept ilegală sentința arbitrală adoptată pe 25 octombrie 2013 și contestată de autoritățile din țara noastră.

Conform hotărârii finale, s-a constatat că instanța de arbitraj ad-hoc, convocată anterior în capitala franceză, nu era în drept să adopte decizia în cauză, iar la soluționarea litigiului s-au comis grave încălcări.

Astfel, după decizia Curții de Apel din Paris, în urma acțiunilor procesuale întreprinse, vor fi deblocate inclusiv conturilor întreprinderii de stat „MoldATSA”, responsabilă de dirijarea avioanelor ce survolează spaţiul aerian al Moldovei. De aproape un an, toţi banii pe care îi încasa compania erau blocaţi pe un cont special în Belgia, la cererea firmei „Komstroy” din Ucraina, succesoarea de drept a „Energoalians”.

Amintim că, procesele judiciare au avut o durată excesivă, fiind declanșare în 2010, de către compania ucraineană „Energoalians” contra Republicii Moldova. Bugetul ţării era amenințat să piardă aproximativ 593 milioane lei, bani pretinși pentru investițiile efectuate, procentele la acestea, cât și 540 mii de dolari – cheltuieli pentru serviciile de avocați și onorarii pentru instanța de arbitraj. Sumele invocate nu vor mai fi achitate reclamantului de către statul nostru.

ZdG menționează că firma „Kom­stroy”, cu care s-a judecat R. Moldova îi are în cali­tate de fon­da­tori pe Dmi­tri Sar­na­ţki şi firma ucrai­ne­ană „Avto­sila”. Sar­na­ţchi a fost, la rându-i, par­te­ner de afa­ceri cu ucraineanul Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii la com­pa­nia Transbud. Tot Pod­vi­şe­v­s­kii deţine, în acte, 50% din SRL „Avto­sila”, doar că din Rusia, dar şi coo­pe­ra­tiva „Evans” din Ucraina, care are ace­laşi număr de tele­fon cu cel al fir­mei „Jet Busi­ness Limi­ted”, com­pa­nie din Ucraina, fon­dată de Vea­ce­slav Pla­ton. Ace­laşi număr de tele­fon este uti­li­zat şi într-un anunţ pla­sat pe site-urile ucrai­nene de spe­cia­li­tate, prin care se vinde un auto­mo­bil de lux, Land Rover, cu aproape 50 mii de euro. Vitali Pod­vi­şe­v­s­kii este şi unul din­tre acţio­na­rii ucrai­neni ai Mol­dind­con­bank, insti­tu­ţie finan­ci­ară din R. Mol­dova, cu 4,33%, fiind par­te­ner cu ace­laşi Pla­ton.

La un moment dat, în acest litigiu, autoritățile R. Moldova au fost apărate și de Mikha­ylo Gon­ci­a­ruk, un avocat ucrainean care a fost șef la compania ASITO, afiliată și ea lui Veaceslav Platon. Acesta a negat însă în repetate rânduri legăturile cu firmele și persoanele implicat în proces, deși a recunoscut că-l cunoaște pe Vitalii Pod­vi­şe­v­s­kii. „Îl cunosc, dar foarte puţin. Doar ne-am salu­tat de câteva ori”, declara Platon, pentru ZdG.