Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției spune că proiectul…

Ministrul Justiției spune că proiectul de modificare a Constituției asupra căruia s-a expus CC a fost elaborat în conformitate cu „angajamentele noastre internaționale”

Proiectul legii de modificare a Constituției care se referă la modificarea capitolului IX – Autoritatea judecătorească, în forma în care a fost prezentat spre avizare Curții Constituționale (CC), a fost elaborat în conformitate cu „angajamentele noastre internaționale”, susține ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

El menționează că fiecare cuvânt a fost „agreat cu partenerii țării, acest proiect fiind și angajament al RM conform Memorandumului de înțelegere cu UE (acord internațional aprobat de Guvern și ratificat de Parlament), fiind conform recomandărilor Comisiei de la Veneția”.

„În același timp, acest proiect vine să execute o serie de restanțe ale țării, indicate în rapoartele GRECO. Despre situația creată vom informa partenerii de dezvoltare și vom coordona soluții pentru depășirea acesteia”, a scris Nagacevschi pe pagina sa de Facebook.

Înalta Curte a constatat marți, 22 septembrie, că proiectul nu poate fi trimis Parlamentului spre aprobare, deoarece nu respectă condițiile de revizuire a Constituției.

Președinta CC, Domnica Manole, a menționat că „proiectul de lege pentru modificarea Constituției aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 33 din 22 ianuarie 2020 diferă după conținut de proiectul înaintat de Guvern spre avizare Curții Constituționale. În special, s-a constatat că articolul 122 din proiect a fost suplimentat cu două alineate, iar articolul II cu patru alineate, care nu au fost votate de Guvern”.