Principală  —  IMPORTANTE   —   Ministrul Justiției, despre declarațiile procurorului…

Ministrul Justiției, despre declarațiile procurorului general: „Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu – este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat”

Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, califică aparația procurorului general, Alexandr Stoianoglo, în noua lui conferința organizată luni drept una penibilă, menționând că „avem de-a face cu un caz ieșit din comun și un funcționar ieșit din pepeni”.

Într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook, ministrul Justiției susține că prin declarațiile făcute „Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu şi acesta este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat” și că toate afirmațiile făcute de șeful PG sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare împotriva procurorului general.

Tot în mesajul postat, Litvinenco acuză că Stoianoglo a încercat de mai multe ori blocarea activității Consiliului Superior al Procurorilor, însă nu a oferit mai multe detalii la acest subiect.

Vroiam să spun mai multe despre încercările disperate ale lui Stoianoglo de a bloca activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, capitol la care recidivează deja. Dar ieşirea sa penibilă din briefingul de azi necesită câteva comentarii, ca opinia publică să înţeleagă că avem de a face cu un caz ieşit din comun (şi un funcţionar ieşit din pepeni).

În primul rând, Stoianoglo a trecut o linie roşie, folosind funcţia pe care o deţine în interes propriu şi acesta este un caz de corupţie şi trafic de influenţă calificat. Or, încălcarea dreptului la viață privată se admite doar în interesul urmăririi penale și nicidecum în interesul personal al individului care încă mai deţine funcția de Procuror General.

În al doilea rând, Stoianoglo a confirmat indirect că așa numitul concurs pentru selectarea sa ca Procuror General a fost trucat. Despre faptul că el va fi ”alesul” se știa înainte de începerea acestuia. Este clar că a fost numire şi nu alegere şi că această numire a fost rezultatul unui târg politic cu Dodon.

În al treilea rând – și asta e cel mai grav – Stioanoglo a recunoscut că a beneficiat de favoruri din partea lui Platon, prin faptul că i-a solicitat ”ajutorul”. Vorbim de o „favoare” oferită de un inculpat unui procuror general! Nu doar bunul simţ (se vede clar că Stoianoglo nu-l mai are), dar chiar Legea nu admite așa ceva decât în cadrul unor mecanisme procedurale (martor, expert etc.)”, scrie ministrul Justiției pe Facebook.

În context, Litvinenco a mai menționat că „avem în funcţie un procuror slab, numit ilegal, care a devenit o marionetă în mâinile marilor corupţi şi hoţi” și că toate afirmațiile făcute de șeful PG sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare pe numele lui.

„Toate acestea sunt suficiente pentru cel puțin inițierea unei proceduri disciplinare. Dar poate și mai mult. La finalul briefingului Stioanoglo a fost întrebat dacă face aceste declarații din disperare. Nu mai contează ce a răspuns. Stoioanoglo este disperat şi încearcă să se victimizeze. Dar el nu este victima politicului, aşa cum încearcă să prezinte, dar al incompetenţei şi lipsei de verticalitate de care a dat dovadă. Avem în funcţie un procuror slab, numit ilegal, care a devenit o marionetă în mâinile marilor corupţi şi hoţi, care au furat decenii la rând această ţară. Cetăţenii acestei ţări merită un procuror general care să apere legea, dar nu care să folosească legea pentru a se apăra pe sine”, a mai scris ministrul.

Și ministrul de Externe al R. Moldova, Nici Popescu, a venit cu o reacție după declarațiile făcute de Alexandr Stoianoglo, calificând afirmațiile făcute de către procurorul general drept „un act regretabil și foarte periculos în relația cu partenerii externi”.

Luni, 4 octombrie, procurorul general a susținut o nouă conferință de presă. De această dată Alexandr Stoianoglo a vorbit despre lupta împotriva corupției declarată de noua guvernare, acuzând că „prima, principala și unica țintă în acest război contra corupției a devenit el – procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

În context, Alexandr Stoianoglo a mai declarat că a decodat și descifrat corespondența de pe unul din telefoanele utilizate de către fostul șef al Procuraturii Anticorupție (PA) Viorel Morari, acuzând că acesta a expediat informații „reprezentanților puterii pentru a discredita imaginea PG”. În discursul său, Stoianoglo a pomenit și numele fostului șef al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Mihalko, menționând că fostul șef-procuror al PA „îi raporta oficialului mai multe informații din cadrul procuraturii”. Tot aici, Stoianoglo a vorbit despre eliberarea fostului premier Vlad Filat, dar și despre mai mulți experți cărora le-a adus mai multe acuzații precum că ar fi încercat să-i discrediteze imaginea. Mai multe detalii aici