Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ministra Justiției, despre condamnarea soțului…

Ministra Justiției, despre condamnarea soțului său pentru corupție: „Înțeleg că reformele demarate deranjează”

Ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru a publicat miercuri, 20 decembrie, un mesaj pe rețelele de socializare în care neagă veridicitatea „informațiilor apărute în spațiul public” despre soțul său, fostul ofițer al Centrului Național Anticorupție Oleg Moraru.

Declarațiile vin la scurt timp după ce ministra a participat la o emisiune radio în care a fost întrebată dacă soțul său „a fost reținut în flagrant în timp ce lua mită de la o femeie de afaceri pentru a-i închide un dosar”.

Mihailov-Moraru a negat că soțul ei ar fi luat mită și a spus că dosarul penal a fost „încetat”. Cazul ar fi avut loc înainte ca cei doi să fie căsătoriți, a menționat ministra.

Potrivit unei sentințe de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), din 22 iunie 2010, apărută, încă în martie 2023, pe portaluri web asociate fostului deputat fugar Ilan Șor și pe canale de Telegram, Oleg Moraru ar fi fost condamnat în baza art. 326 alin. (1) Cod penal (trafic de influență), pentru că ar fi estorcat 3 mii de dolari, la amendă în beneficiul statului în mărime de 500 de unităţi convenţionale, ceea ce constituie 10 000 lei.

În fața Curții de Apel Chișinău, procurorul de caz ar fi solicitat casarea sentinţei, rejudecarea cauzei şi pronunţarea unei noi hotărâri, potrivit căreia, Oleg Moraru să fie condamnat în baza art. 326 alin. (1) Cod penal la 1 an şi 6 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis, motivând că instanţa de fond a stabilit inculpatului „o pedeapsă prea blândă”.

Avocatul lui Moraru ar fi cerut, mai întâi, ca acesta să fie achitat, „pe motiv că fapta nu a fost săvârşită de inculpat, însă în instanţa de apel avocatul şi-a modificat apelul de bază”. Astfel, soțul ministrei Justiției și-ar fi recunoscut vina „pe deplin şi s-a căit sincer”.

Astfel, instanța de apel ar fi casat decizia Judecătoriei Chișinău și ar fi încetat procesul penal de învinuire a lui Oleg Moraru de comiterea infracţiunii prevăzute de art. 326 alin. (1) Cod penal, iar acesta a fost liberat de răspundere penală şi tras la răspundere administrativă, aplicîndu-i-se o sancţiune administrativă sub formă de amendă în mărime de 150 de unităţi convenţionale, ceea ce constituie 3 000 de lei.

Pe site-ul CSJ nu se găsește nicio sentință în care este vizat Oleg Moraru.

„Informațiile apărute în spațiul public cu scopul de a-mi denigra imaginea mea sau a familiei mele sunt un fals ordinar, lansate intenționat, inclusiv după o participare recentă la o emisiune radio.

Regret că fără o documentare corectă sau verificare a faptelor, unele instituții media multiplică falsuri și manipulează cu informații. Menționez faptul că soțul meu nu a luat mită și nu a fost condamnat în 2019 pentru careva acte de corupție. A fost vizat într-un dosar penal în anul 2009, care ulterior a fost încetat. Orice alte detalii țin de viața sa privată și rog să fie respectată.

Înțeleg că reformele demarate deranjează. Chiar dacă unii încearcă să discrediteze în orice fel mandatul pe care îl am și reformele pe care le facem, voi continua să muncesc alături de echipă, pentru a realiza angajamentele asumate: de a asigura o justiție funcțională pentru toți și de a combate corupția”, a transmis ministra Justiției.

Recent, cotidianul românesc Evenimentul Zilei a publicat un articol, scris de o jurnalistă de la Chișinău, în care relatează despre o mașină aparținând soțului ministrei Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, s-ar afla în mijlocul „unui scandal ce implică bani mulți, polițiști, judecători și procurori, precum și o femeie ce spune că a fost păgubită de o sumă mare de bani și supusă abuzurilor autorităților”.

Aceeași sursă a menționat că această mașină este înregistrată pe numele lui Oleg Moraru, soţul Veronicăi Mihailov-Moraru, „un fost ofiţer al Centrului Naţional Anticorupţie, demis şi condamnat în 2019 pentru infracţiuni de corupţie”.