Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Mai multe persoane din R.…

Mai multe persoane din R. Moldova ar fi creat o platformă fictivă de tranzacționare a criptomonedelor, copiată după o companie cu renume. Clienții ar fi fost prejudiciați cu aproape 4 milioane de lei

Sursa: CNA

Oamenii legii anunță vineri, 24 noiembrie, despre destructurarea activității unui grup infracțional din Chișinău, care și-ar fi prejudiciat cu aproape 4 000 000 de lei clienții la bursa de criptomonede, conform unui comunicat emis de Inspectoratul General al Poliției (IGP).

Membrii grupului, din mai 2022, de comun cu cetățeni ai altor state, ar fi creat o platforma fictivă de tranzacționare a criptomonedelor, cu denumire și interfață identică unei platforme cu renume mondial.

„Așa cum clienții unor astfel de platforme le permit organizatorilor accesul la propriile fonduri, ca aceștia să efectueze tranzacții cu criptomonede, membrii grupului infracțional au profitat și și-au însușit banii clienților, în loc să efectueze tranzacțiile convenite. Ulterior, din banii însușiți prin escrocherie, aceștia și-au cumpărat mașini și proprietăți de lux în Chișinău și București”, se arată în comunicatul publicat de IGP.

Astfel, una din victime ar fi informat autoritățile de drept, care au pornit investigațiile penale și au desfășurat percheziții.

În cadrul percheziției din localul unei săli de jocuri computerizate și de realitate virtuală, din Chișinău, ce ar aparține unui membru al grupului criminal organizat, a fost ridicată tehnică de calcul și console pentru jocuri, în scopul cercetării informației privind faptele penale investigate și luării unei decizii privind aplicarea măsurii asiguratorii în vederea recuperării prejudiciului cauzat prin infracțiune. 

Totodată, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au fost aplicate sechestre asupra bunurilor cumpărate de către aceștia în R. Moldova și România, de peste 1 500 000 de lei, în vederea eventualei confiscări, pentru recuperarea prejudiciului cauzat. În continuare, oamenii legii întreprind măsuri în vederea identificării tuturor victimelor schemei infracționale, timp în care persoanele investigate beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.