Principală  —  IMPORTANTE   —   Livia Mitrofan, noua președintă interimară…

Livia Mitrofan, noua președintă interimară a Judecătoriei Chișinău. Detalii despre activitatea magistratei

Sursa foto: Captură Privesc.eu

Magistrata Livia Mitrofan este noua președintă interimară a Judecătoriei Chișinău. Hotărârea a fost aprobată marți, 12 septembrie, în ședința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), după ce judecătorul Nicolae Șova a depus o cerere prin care a cerut încetarea exercitării atribuțiilor de președinte interimar al Judecătoriei Chișinău.

„(…) Se admite cererea înaintată de către domnul Nicolae Șova, judecător la Judecătoria Chișinău privind încetarea exercitării atribuțiilor de președinte interimar al Judecătoriei Chișinău. Se dispune încetarea exercitării atribuțiilor de președinte interimar al Judecătoriei Chișinău de către domnul Nicolae Șova, începând cu 12 septembrie 2023”, a declarat președintele interimar al CSM, Sergiu Caraman.

Desemnarea Liviei Mitrofan în funcția de președintă interimară a Judecătoriei Chișinău a fost aprobată cu 10 voturi „pro” ale membrilor CSM. Aceasta va exercita funcția începând cu data de 12 septembrie.

Totodată, CSM l-a desemnat pe judecătorul Alexandru Arhip în funcția de vicepreședinte interimar al Judecătoriei Chișinău, sediul Botanica, până la completarea funcției în modul stabilit de lege, iar pe Violeta Chisilița în funcția de vicepreședintă interimară a Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani.

Livia Mitrofan activează din anul 2017 în calitate de magistrată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru. 

Numele judecătoarei Mitrofan se regăsește într-o hotărâre de judecată din 2014, potrivit căreia magistrata s-a adresat în instanță pentru a anula parțial hotărârea Comisiei de Licențiere din cadrul Uniunii Avocaților în partea ce ține de nepromovarea primei probe (proba scrisă) din cadrul examenului de obținere a licenței de avocat. Cererea magistratei a fost însă scoasă de pe rol. Ulterior, Uniunea Avocaților a declarat apel hotărârii primei instanțe, iar magistrații CA Chișinău au respins, de această dată, cererea de chemare în judecată a Liviei Mitrofan. Cazul a ajuns și la CSJ, unde cererea judecătoarei a fost considerată inadmisibilă. În 2020, judecătoarea a fost subiectul a două plângeri privind tragerea la răspundere disciplinară, care au fost respinse.

La 25 octombrie 2022 Comisia independentă de evaluare a integrității candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor stabilea că Mitrofan corespunde criteriilor de integritate etică și financiară și, astfel, promovează evaluarea.

În cadrul audierii, judecătoarea a fost întrebată despre sursele pentru achiziționarea unui apartament de 45,7 metri pătrați situat în Chișinău și valoarea declarată a automobilului Mercedes Vaneo, fabricat în 2004 și procurat în 2012. Comisia nu a avut dubii serioase cu privire la niciun aspect privind integritatea etică a candidatei.