Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Dosarul Filat a…

LIVE TEXT Dosarul Filat a fost suspendat și remis la Curtea Constituțională

La Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, are loc o nouă ședință de judecată în dosarul penal deschis pentru spălare de bani pe numele fostului premier Vlad Filat. Ședința programată la 20 februarie nu a avut loc, pe motiv că unul dintre avocații lui Vlad Filat nu s-a putut prezenta în instanță.

Update, ora 10.10: Avocații lui Vladimir Filat au cerut să fie îndepărtată escorta din sala de judecată. Instanța a respins demersul, precizând că s-a expus în ședințele anterioare. Ulterior, completul a intrat în deliberare, urmând să se expună asupra cererilor avocaților lui Filat din ședința anterioară. Una din cereri se referă la suspendarea procesului și trimiterea dosarului la Curtea Constituțională.

UPDATE, ora 11.00: Instanța a admis cererea avocaților lui Vladimir Filat și a remis dosarul la Curtea Constituțională. Procesul a fost suspendat până la o hotărâre a Curții Constituționale.

Întrebat pentru cine a votat, Filat le-a spus jurnaliștilor că a votat „pentru un stat de drept”.

Avocații fostului premier Vladimir Filat au cerut anterior instanței de judecată sesizarea Curții Constituționale în vederea examinării constituționalității a trei articole din Codul de Procedură Penală. Solicitarea a venit la prima ședință de judecată din dosarul Filat, examinat în ședință publică la Judecătoria Chișinău, de un complet de judecători. 

Apărătorii au ridicat excepția de neconstituționalitate în privința articolelor 342, 346 și 352 din Codul de Procedură Penală.

Vedeți, mai jos, ce prevăd articolele din Codul de Procedură Penală, invocate de apărătorii lui Vladimir Filat.

Articolul 342. Încheierile instanţei judecătoreşti
(1) Toate chestiunile care apar în timpul judecării cauzei se soluţionează prin încheiere a instanţei de judecată.
(2) Încheierile privind măsurile preventive, de ocrotire şi asiguratorii, recuzările, declinarea de competenţă, strămutarea cauzei, dispunerea expertizei, precum şi încheierile interlocutorii, se adoptă sub formă de documente aparte şi se semnează de judecător sau, după caz, de toţi judecătorii din completul de judecată.
(3) Încheierile instanţei asupra celorlalte chestiuni se includ în procesul-verbal al şedinţei de judecată.
(4) Încheierile date pe parcursul judecării cauzei se pronunţă public.

Articolul 346. Examinarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor
La soluţionarea cererilor, demersurilor şi recuzărilor înaintate de către părţi la şedinţa preliminară, părţile îşi expun opiniile asupra chestiunii în cauză. În cazul în care cererile, demersurile sau recuzările au fost respinse, ele pot fi înaintate repetat în şedinţă la judecarea cauzei.

Articolul 352. Desfăşurarea şedinţei preliminare şi adoptarea încheierii
(1) Şedinţa preliminară începe cu anunţarea numelui şi prenumelui judecătorului sau, după caz, al judecătorilor completului de judecată, al procurorului şi grefierului. După aceasta, pe marginea chestiunilor prevăzute în art.346-351, îşi exprimă opiniile reprezentanţii părţii acuzării, apoi ai părţii apărării. Preşedintele şedinţei de judecată poate pune întrebări părţilor în orice moment. Cu privire la propunerile, cererile şi demersurile înaintate de părţi, fiecare din participanţii la şedinţă este în drept să-şi expună opinia sa.
(2) Desfăşurarea şedinţei preliminare se consemnează într-un proces-verbal în conformitate cu prevederile art.336, care se aplică în mod corespunzător. Procesul-verbal se semnează de către preşedintele şedinţei şi grefier.
(3) Instanţa de judecată soluţionează, prin încheiere, chestiunile prevăzute în art.346 – 351.
(4) În cazul în care şedinţa preliminară se ţine de către un singur judecător, el poate adopta încheierea respectivă imediat în şedinţă sau anunţă întrerupere pentru a o adopta, apoi o pronunţă public.
(5) În cazul în care şedinţa preliminară se efectuează de un complet de judecători, încheierea respectivă se adoptă în camera de deliberare.
(6) Încheierea adoptată în şedinţa preliminară este definitivă.

….

În cadrul ședinței preliminare, care a avut loc pe 6 februarie, avocații fostului premier au solicitat ca instanța de judecată să excludă mai multe probe din dosar, care, afirmă ei, ar fi fost obținute prin încălcarea legii. Apărătorii au contestat inclusiv rechizitoriul întocmit de procurori, dar au depus și o cerere prin care au cerut ca procesul penal să fie încetat. Totodată, în cadrul ședinței din 6 februarie, avocații lui Filat au invocat faptul că urmărirea penală a fost efectuată de un procuror, dar rechizitoriul a fost trimis în judecată de alt procuror, iar acest fapt ar fi contrar Codului de Procedură Penală.