Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE TEXT/ ULTIMA ORĂ: Alegerea…

LIVE TEXT ULTIMA ORĂ: Alegerea membrilor CSP a fost AMÂNATĂ

Sursa: Veronica Mihailov-Moraru/Facebook

Adunarea Generală a Procurorilor s-a convocat miercuri, 23 august. Procurorii din întreaga țară urmau să aleagă membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și supleanții acestora. Pe ordinea de zi a ședinței a mai fost inclus raportul de activitate a CSP.

Astfel, șapte procurori care au trecut evaluarea comisie Pre-Vetting luptă pentru cele cinci locuri rezervate reprezentanților procuraturii. Trei candidați luptă pentru funcția de membru din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG), iar ceilalți patru candidați – pentru patru locuri din partea procuraturilor teritoriale și a  celor specializate.

Este vorba despre Dumitru Obadă, Iuri Lealin, Elena Roșior, Olesea Vîrlan, Mariana Cherpec, Aliona Nesterov și Eduard Panea.

Curtea de Apel Chișinău a respins marți, 22 august, solicitările procurorilor Vitalie Codreanu și Cristina Gadcov de anularea a hotărârii CSP de organizare a Adunării Generale a Procurorilor ca fiind „neîntemeiate”.

UPDATE 12:48 Adunarea Generală a Procurorilor a aprobat amânarea alegerii membrilor CSP. Decizia a fost susținută cu votul a 258 de procurori.

„Se amână până la pronunțarea hotărârilor”, a spus Ghenadie Pîrlii.

„Vreau să vă mulțumesc pentru faptul că astăzi am fost maturi și am aplicat legea. Noi, din partea a trei candidați, promitem că în continuarea nu vom tergiversa și vom respecta fiecare punct din lege”, a afirmat Cristina Gladcov.

UPDATE 12:22 Șeful Secției combaterea traficului de ființe umane a Procuraturii Generale Sergiu Russu a venit cu o propunere pentru modificarea Regulamentului Adunării Generale a Procurorilor din 2016, în vigoare în prezent. Astfel, Russu a propus adăugarea unui subpunct, 70/1, astfel încât candidații care nu au promovat evaluarea și urmează să fie reevaluați să poată fi aleși mai târziu, dacă vor promova evaluarea Comisiei Pre-Vetting.

UPDATE 11:55 Cei trei candidații care nu au susținut evaluarea Comisie Pre-Vetting, dar care urmează să fie reevaluați, au explicat în fața colegilor lor de ce solicită amânarea Adunării.

Vitalie Codreanu a declarat că nu „acționează în numele a careva persoane sau grupuri care cumva ar dori periclitarea sau boicotarea adunării”.

Cristina Gladcov a menționat că, atunci când CSP a decis data Adunării Generale, CSJ nu luase deciziile privind contestațiile candidaților.

UPDATE 11:28 A fost aprobată ordinea de zi a ședinței, cu votul a 398 de procurori. Astfel, Angela Motuzoc prezintă sinteza raportul de activitate a CSP. Al doilea subiect care va fi examinat sunt cererile celor trei procurori care solicită amânarea alegerii membrilor CSP.

Alegerea membrilor în Comisia de alegeri și în Comisia de examinare a contestațiilor și alegerea membrilor procurori și a supleanților acestora în Consiliul Superior al Procurorilor sunt ultimele chestiuni de oe agenda întrunirii.

UPDATE 11:20 Petru Iarmaliuc a propus ca raportul de activitate a Consiliului Superior al Procurorilor să fie ultimul subiect examinat, deși Angela Motuzoc a propus ca acesta să fie audiat la începutul ședinței. Iarmaliuc a afirmat că vor exista „mai multe întrebări” privind raportul. Propunerea a fost respinsă, fiind susținută doar de 203 procurori din cei 466 prezenți.

UPDATE 11:15 Și solicitarea procurorului Anatolie Gîrbu a fost inclusă în ordinea de zi a ședinței, cu votul a 375 de procurori.

UPDATE 10:53 Includerea solicitărilor celor doi procurori privind amânarea alegerii membrilor CSP a fost susținută cu 388 de voturi.

UPDATE 10:45 Doi candidați la funcția de membru al CSP, care urmează să fie reevaluați de Comisia Pre-Vetting, Vitalie Codreanu și Cristina Gadcov, propun includerea pe ordinea de zi a ședinței cererile privind amânarea ședinței. Codreanu a solicitat ca procurorii să voteze amânarea ședinței cu utilizarea votului secret.

UPDATE 10:40 Procurorul din cadrul PG Ghenadie Pîrlii a fost ales președinte al Adunării Generale. Secretara ședinței a fost aleasă Diana Lupașcu, șefa secției legislație și documentare
din cadrul Aparatului Consiliului Superior al Procurorilor.

UPDATE 10:15 La ședință este prezentă și ministra Justiției Veronica Mihailov-Moraru.

„Stimați procurori, aveți o misiune extrem de importantă. Societatea așteaptă să avem împreună progrese efective. Noi, Ministerul Justiției, am oferit și vom oferi sprijinul necesar pentru perfecționarea instrumentelor cu care să activați, dar în același timp trebuie să pledăm împreună pentru aplicarea uniformă a legii și a practicilor în domeniu (…)”, a declarat ministra Justiției la începutul Adunării.

UPDATE 10:10 La Adunarea Generală a Procurorilor s-au prezentat 466 de acuzatori, potrivit președintei CSP Angela Motuzoc. Astfel, ședința a fost declarată deliberativă.

Mai exact, candidații la la funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), care nu au promovat evaluarea comisiei Pre-Vetting, dar în privința cărora Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus reevaluarea, împreună cu un alt candidat, au solicitat suspendarea executării actului administrativ individual defavorabil – hotărârii Consiliului Superior al Procurorilor din 19 iulie prin care s-a dispus convocarea Adunării Generale a Procurorilor pentru data de 23 august.

La începutul lunii august, în ședința CSP au fost respinse cererile procurorilor Cristina Gladcov, Vitalie Codreanu și Anatolie Gîrbu, care au solicitat amânarea Adunării Generale a Procurorilor.

Conform noii legislații, CSP va fi compus din 10 membri, iar președintele CSM, ministrul Justiției și Avocatul Poporului nu vor mai face parte din componența Consiliului. Patru membri ai CSP sunt aleși prin concurs din rândul societății civile, după cum urmează: unul – de către preşedintele Republicii, unul – de către Parlament, unul – de către Guvern şi unul – de către Academia de Ştiinţe a Moldovei. O singură candidată din partea societății civile s-a înscris în concurs și a promovat evaluarea integrității financiare și etice.

Optsprezece candidați s-au înscris în concursul pentru ocuparea funcțiilor de membri  în principalul organ de autoadministrare al procurorilor – CSP. Aceștia au fost supuși evaluării extraordinare, iar în urma verificărilor, Comisia Pre-Vetting a emis opt decizii de promovare și zece decizii de nepromovare a evaluării integrității. Dintre cele zece decizii de nepromovare, patru s-au referit la situații de retragere din concurs sau de nedepunere în termen a Declarației pentru cinci ani, iar șase candidați nu au promovat  urmare a parcurgerii procesului complet de evaluare.