Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Ședința CSM. Magistrații CSM…

LIVE Ședința CSM. Magistrații CSM l-au desemnat pe judecătorul Dorin Dulghieru în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiție

Foto-simbol

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 1 iunie, în ședință plenară. Pe agendă sunt programate, în total, nouă subiecte.

09:58 Cu 10 voturi „pro” membrii CSM l-au suspendat din funcție pe judecătorul Ion Cotea.â

„Acesta a comis mai multe abateri disciplinare”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:55 Cu 10 voturi „pro” magistrații CSM au amânat subiectul cu privire la la numirea unui președinte la Curtea de Apel Chișinău.

09:45 Pe ordinea de zi a fost introdus un subiect suplimentar. Este vorba despre subiectul cu privire la numirea unui președinte la Curtea de Apel Chișinău, în contextul în care președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anulat vineri, 28 mai, decretul ex-președintelui Igor Dodon, prin care magistratul Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

„La moment, funcția este vacantă. Urmează să stabilim interimatul funcției. Propun să desemnăm unul din vicepreședinții Curții de Apel Chișinău în calitate de președinte al Curții de Apel Chișinău”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

„Propun să amânăm subiectul”, a spus magistrata Elena Belei.

„Eu văd că doamna Belei are reacții aprinse la decretul emis de președintă”, a declarat magistrata Nina Cernelea.

„Puneți la vot și haideți să decidem. Cu atât mai mult că doamna Belei și doamna Ciugureanu sunt vizați în decret și ar trebui să se abțină de la acest subiect”, a declarat magistratul CSM Dorel Musteață.

09:44 CSM a admis cererea cu privire la cererea vicepreședintelui interimar al Curții de Apel Chișinău Iurie Iordan, referitor la acordarea concediului de odihnă anual.

09:41 Magistrații CSM au admis cererile unor candidați la funcția de judecător de remitere a materialelor Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor și Comisiei INJ pentru o eventuală promovare/numire în funcție.

„Cu 12 voturi „pro” se acceptă cererea lui Alexandru Enachi și a Valeriei Nichitiuc privind accederea la funcția de judecător”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:33 Magistrații au admis demersul cu privire la demersul Institutului Național al Justiției, referitor la expunerea
opiniei vis-a-vis de propunerile de modificare a Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de admitere pentru formarea inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror.

„Cu 12 voturi „pro” se avizează pozitiv propunerea de modificare cu amendamentele 1 și 4 demersul Institutului Național al Justiției, referitor la expunerea opiniei vis-a-vis de propunerile de modificare a Regulamentului de organizare și desfășurare a concursului de admitere pentru formarea inițială a candidaților la funcții de judecător și de procuror”, a declarat Luiza Gafton.

09:32 Cu 12 voturi „pro” membrii CSM au avizat pozitiv demersul Cancelariei de Stat, referitor la avizarea proiectului de Hotărâre privind redistribuirea unor alocații aprobate în Legea bugetului de stat pentru anul 2021 nr.258/2020.

09:30 Magistrații au admis demersul președintelui interimar al Curții de Apel Comrat, Grigori Colev, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare.

„Cu 12 voturi „pro” se admite demersul președintelui interimar al Curții de Apel Comrat, Grigori Colev, referitor la alocarea mijloacelor financiare suplimentare în valoare de 364 250,91 lei pentru achitarea plăților salariale”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:18 Magistrații CSM l-au desemnat pe Dorin Dulghieru, judecător la Curtea de Apel Chișinău, în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiție.

„Cu 9 voturi „pro”, plenul CSM hotărăște: se desemnează Dorin Dulghieru, judecător la Curtea de Apel Chișinău, în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiție”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

Judecătorii care solicită desemnarea în calitate de membru al Consiliului Institutului Național al Justiției:

Dorin Dulghieru, judecător la Curtea de Apel Chișinău

Svetlana Șleahtițchi, judecător la Curtea de Apel Bălți

Dorin Dulghieru a devenit judecător în 2007, când a fost numit la Judecătoria Buiucani, în 2012 a fost numit până la atingerea plafonului de vârstă, iar în 2014 a ajuns președinte al Judecătoriei Buiucani, conform datelor de pe magistrat.md. Acesta nu a emis hotărâri care să constituie obiect de examinare la CtEDO.

09:10 Magistrații CSM au decis să prelungească cu 20 de zile termenul de depunere a cererilor cu privire la desfășurarea concursului pentru numirea unui membru în componența Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor, din motiv că până acum s-a înscris un singur candidat, Ion Guzun.

„Nu se desfășoară concursul pentru selectarea candidatului la funcția de membru în componența Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor. Acesta se prelungește cu 20 de zile termenul de depunere a cererilor de participare la concurs”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

„Pentru ocuparea acestei funcții este un singur candidat, Ion Guzun”, a spus Ion Crețu.

„Propuneți să decideți dacă vom desfășura acest concurs, având în vedere faptul că a depus dosarul un singur candidat”, a declarat președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

„Mie nu îmi place când în cadrul unui concurs este un d=singur candidat. Mie mi-ar plăcea să fie înscriși mai mulți candidați”, a declarat Ion Guzun.

09:05 Magistrații CSM au amânat examinarea subiectului cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 18/6 din 18 septembrie 2020, emise în privința judecătorului Ion Cotea de la Judecătoria Cahul.

09:03 A început ședința CSM.