Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședința CSM: are loc…

LIVE Ședința CSM: are loc concursul pentru două funcții la Curtea Constituțională

????????????????????????????????????

Ședință importantă are loc marți, 30 iulie, la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Consiliul urmează să desemneze candidații pentru cele două funcții vacante de judecător la Curtea Constituțională, să se pronunțe vizavi de decizia CA Chișinău prin care Gheorghe Balan, actual șef interimar la IGP, a obținut anularea hotărârilor prin care a fost dat afară din sistem și să examineze solicitarea unor judecători, referitor la apărarea onoarei și demnității.

Agenda ședinței poate fi accesată AICI.

14.10: După intervievarea candidaților, CSM a decis să îi numească în funcția de judecători constituționali pe Eduard Ababei și Serghei Țurcan.

Serghei Țurcan este actual membru al CSM, dar și lector, conferențiar universitar la Facultatea Drept din cadrul ULIM, al cărei prorector este Alexandr Cauia, vicepreședinte al PDM. Totodată, Țurcan este și membru al Consiliului Științific al Curții Constituționale. Anterior, acesta a mai activat în calitate de membru al Consiliului Superior al Procurorilor, dar și membru din rândul reprezentanților societății civile al Colegiului pentru selecția și cariera judecătorilor din subordinea CSM.

Cel de-al doilea judecător ales de CSM, Eduard Ababei, este avocat de profesie. Anterior a activat în calitate de vicepreședinte, președinte al Colegiului civil și de contecios administrativ al Curții de Apel Bălți. În perioada 2013 – 2016, Ababei a fost și președinte al Consiliului Institutului Național al Justiției. La experiența profesională, în CV-ul candidatului este indicat că Ababei a fost și lector universitar, formator, judecător, dar și consultant.

09.19: După ce au admis în concurs dosarelor tuturor pretendenților la fotoliul de judecător la CC, membrii CSM au purces la etapa interviului.

09.05: Este examinat subiectul cu privire la desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională. Din concurs s-au retras Vladimir Grosu și Alexandru Spoială. La ședință nu s-au prezentat Domnica Manole, Oleg Potîrniche și Angela Istrate.

Lista pretendenților la funcția de judecător la CC:

  1. Cîrnaț Teodor – profesor universitar, USM
  2. Oleg Potîrniche – șef adjunct, șef interimar al Direcției juridice, Agenția Rezerve Materiale a Guvernului RM
  3. Sergiu Băieșu – profesor universitar, USM
  4. Eduard Boișteanu – vicepreședinte al Comisiei de experți, ANACEC
  5. Mihai Corj – avocat, președinte al AO Institutului de Creație Legislativă „LEX SCRIPTA”
  6. Tatiana Răducanu – ex-judecător
  7. Eduard Ababei – avocat, ex-judecător
  8. Andrei Coca – șef al Departamentului juridic, Compania de construcție „Vasigur Grup”
  9. Domnica Manole – ex-judecător
  10. Serghei Țurcan – lector, conferențiar universitar, ULIM
  11. Iulia Sîrcu – ex-judecător
  12. Ghenadie Eni – avocat, lector universitar, ex-judecător
  13. Boris Negru -profesor universitar, USM
  14. Ciprian Valah – judecător la Judecătoria Chișinău
  15. Angela Istrate – avocat