Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Membrii CSM amână concursurile…

LIVE Membrii CSM amână concursurile de pe ordinea de zi

Foto: Captură Privesc.eu

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 23 martie, în ședință plenară. Pe ordinea de zi sunt programate 13 subiecte, printre care și subiectul privind suplinirea funcției vacante de președinte al CSJ.

Cinci judecători au fost înregistrați în cursa pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ): Anatolie Țurcan, Victor Micu, Liliana Catan, Petru Moraru și Ion Guzun. De asemenea, pe ordinea de zi este programat și subiectul privind desfășurarea concursului pentru funcția vacantă de vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție.

10:52 Ședința CSM s-a încheiat.

10:47 Membrii CSM au revenit în ședință și continuă examinarea subiectului. Cu 11 voturi „pro” ale membrilor CSM se hotărăște: „Se remite demersul vicepreședintelui Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, Ghenadie Pavliuc, președintelui Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, pentru soluționare conform competenței. Totodată, se pune în sarcina președintelui Judecătoriei Chișinău să întreprindă măsuri în vederea completării funcțiilor vacante din Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, prin aplicarea mecanismelor legale, în termen de 30 de zile”, a spus Luiza Gafton.

10:42 Magistratul Victor Micu a solicitat o pauză de 5 min pentru a examina subiectul cu privire la adresarea judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana. Ceilalți membri au fost de acord.

10:31 Membrii CSM examinează subiectul cu privire la adresarea judecătorilor de la Judecătoria Chișinău, sediul
Ciocana referitor la modificarea Hotărîrii CSM nr.555/25 din 27 noiembrie 2018.

„Magistrații de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani și sediul Rîșcani nu sunt de acord cu examinarea dosarelor contravenționale”, a spus Victor Micu în cadrul ședinței.

10:30 Magistrații au revenit în ședință.

09:39 Magistrații CSM și-au mai luat o pauză de 10 min.

09:37 Cu 12 voturi „pro” magistrații CSM au amânat de pe ordinea de zi demersului Procuraturii Anticorupție privind suspendarea din funcție a judecătoarei Maria Tertea.

„Judecătoarea solicită amânarea demersului Procuraturii Anticorupție, având în vedere că a fost înștiințată aseară târziu, la ora 18:47, și a avut puțin timp pentru pregătirea apărării. Totodată, judecătoarea solicită ca la ședința CSM să fie reprezentată de către avocatul Mihai Barbăroșie. Ne vom întruni mâine la ora 09:00 pentru a rezolva această situație și pentru a-i oferi timp judecătoarei să se pregătească pentru apărare”, a spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:26 Magistrații și-au luat o pauză de 5 min.

09:25 Cu 12 voturi „pro” magistrații CSM au aprobat cererea de demisie din funcție a judecătoarei Olesea Țurcan privind acordarea concediului de maternitate.

09:24 Cu 12 voturi „pro” magistrații CSM au votat pentru prelungirea cu 20 de zile a concursului pentru suplinirea funcției vacante de președinte al Judecătoriei Bălți.

09:22 Magistrații CSM au aprobat cererea judecătorului Serafim Vasilache privind suspendarea din funcție cu privire la concediu parțial plătit pentru îngrijirea copilului.

09:21 Se prelungește perioada de desfășurare a concursului pentru desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Soroca.

09:19 Cu 12 voturi „pro” s-a aprobat cererea privind desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al Judecătoriei Comrat.

09:16 Magistrații au votat pentru prelungirea concursului pentru suplinirea funcției vacante de
vicepreședinte al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție.

09:15 Magistrații examinează subiectul privind desfășurarea concursului pentru suplinirea funcției vacante de
vicepreședinte al Colegiului penal al Curții Supreme de Justiție.

„Se prelungește termenul de depunere a concursului pentru suplinirea funcției vacante de vicepreședinte al CSJ”, a spus președinta interimară a CSM, Luiza Gafton.

09:14 Magistrații au votat pentru anularea concursurilor de pe ordinea de zi.

09:06 Magistratul Dorel Musteață propune anularea concursurilor de pe ordinea de zi.

„Propun să anulăm toate concursurile de pe ordinea de zi. Este imposibil să se desfășoare în online. Nu este clară situația cu exprimarea voturilor”, a spus Musteață.

„Eu, la fel, susțin această cerere de a anula concursurile”, a spus magistrata Nina Cernat.

„Susțin poziția vociferetă de colegii mei. Cred că ar fi în regulă să organizăm pe viu concursurile”, a spus magistratul Petru Moraru.

„Sunt de acord. Imediat am vrut să votez pentru excluderea unor subiecte”, a spus magistrata Mariana Gafton.

09:04 Președinta interimară a CSM, Luiza Gafton, propune excluderea subiectului de pe ordinea de zi privind retragerea cererii de demisie a judecătorului Ion Nașco de la Judecătoria Căușeni.

09:02 A început ședința CSM.

Anterior, în concursul pentru funcția de președinte al CSJ era înscris și Dumitru Mardari. Acesta însă s-a retras din competiție, astfel că următorul președintel al CSJ va fi ales dintr-o listă de cinci magistrați, toți de la CSJ.