Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Declarațiile fostului președinte al…

VIDEO Declarațiile fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, după ce magistrații au decis plasarea acestuia în arest la domiciliu pentru 30 de zile: „Este un dosar politic de a neutraliza opoziția… Este cinic să vorbești despre trădare de patrie”

După ce magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus plasarea în arest la domiciliu pentru 30 de zile în privința fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită, fostul șef de stat a declarat că este „un dosar politic cu scopul de a neutraliza opoziția”.

„Consider acest dosar politic, la comanda doamnei Maia Sandu, care imediat după ce a intrat în funcție – în decembrie 2020, la începutul lunii ianuarie a cerut procurorului general să-mi deschidă mie dosar penal și să mă pună la pușcărie. De cazul meu se ocupă 53 de procurori și ofițeri. Niciun politician în R. Moldova, în cei peste 30 de ani de independență nu a fost așa persecutat politic. 53 de procurori se ocupă de mine pentru ca să mă pună la pușcărie. Nu se ocupă nimeni de furtul miliardului, nu a stat nimeni pe dosarul furtului miliardului în pușcărie (...). Este un dosar politic cu scopul de a neutraliza opoziția.

Este straniu și josnic să mă învinuiască de trădare de patrie acei care la această etapă au umplut toate instituțiile de stat cu consilieri străini. Este cinic să vorbești despre trădare de patrie și să mă acuzi pe mine din partea la cei care au adus polițiști străini (…). Referitor la învinuirile cu îmbogățire ilicită, declar că nu am nimic pe mine sau pe persoane interpuse în afară de ceea ce am declarat oficial în declarațiile mele de venit. Aceste dosare cu îmbogățire ilicită sunt deschise pentru a persecuta pe toți cei care nu sunt de acord cu regimul instaurat de Maia Sandu. Referitor la filmările cu Plahotniuc, vreau să vă aduc aminte că ele au fost filmate când Plahotniuc a fugit din țară. Datorită pseudo-negocierilor, știind că mă filmează, noi l-am dat jos. Și mă mândresc cu asta. Acest lucru a fost făcut cu scopul de a sustrage atenția cetățenilor de la lucrurile importante care se întâmplă în țară”, a declarat Igor Dodon.

Procurorii susțin că vor ataca la Curtea de Apel Chișinău decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, prin care fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile.

„Domnul Dodon prin acțiunile sale a atentat la niște elemente vitale ale R. Moldova. Cazul „Bahamas” este un caz penal care se va investiga separat (…). Mâine vom depune recurs”, a declarat procurorul Petru Iarmaliuc.

„Faptele date le vom contesta în instanța de apel (…). Acum o să ajungem la serviciu și o să încercăm să vedem pe ce s-a bazat instanța”, a declarat procurora anticorupție Eugenia Zubco.

Fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon, își va petrece următoarele 30 de zile în arest la domiciliu.

Igor Dodon a fost reținut marți, 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui. Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Perchezițiile au avut loc la Sadova, la casa părintească și la casa lui Igor Dodon din Chișinău, la baza de odihna din Sadova „Sadovo”, la Molovata, pe malul Nistrului, acolo unde familia lui Dodon a investit într-o altă baza de odihnă, la sediul fundațiilor fostului președinte socialist al R. Moldova, inclusiv la sediul Uniunii de Afaceri Moldo-Rusă, unde Dodon este președinte. 

În cadrul descinderilor, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.  

Procurorii au găsit și o recipisă pe care era indicat că soția lui Igor Dodon a plătit în august 2021, 25 de mii de euro, bani cash, drept arvună pentru utilaj de bucătărie. Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă. Aceasta ne-a oferit detalii despre tranzacție. Urmele duc spre cumnatul ex-președintelui, reținut de procurori în timp ce înghițea o recipisă, și spre o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului, achiziționată vara trecută.