Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorul care l-a condamnat în…

Judecătorul care l-a condamnat în „secret” pe fostul șef al SIS ar fi același magistrat care i-a condamnat pe Filat și Șor în prima instanță

Sentința „secretă” de condamnare a fostului șef al Serviciilor de Informații și Securitate (SIS), Vasile Botnari, vizat în dosarul expulzării profesorilor turci de pe teritoriul R. Moldova, ar fi fost pronunțată de judecătorul care l-a condamnat și pe fostul premier, Vladimir Filat, dar și care a examinat, în primă instanță, dosarul lui Ilan Șor.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat în cadrul emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8 că cel care l-a condamnat pe Botnari la amendă ar fi judecătorul Andrei Niculcea care activează în cadrul Judecătoriei Chișinău.

Înainte de a îmbrăca roba de magistrat, Niculcea a fost procuror, iniţial, în raioanele Cantemir şi Căuşeni, iar din 2010, în secţia judiciar-penală din cadrul Direcţiei Judiciare a Procuraturii Generale. În iulie 2015 Andrei Niculcea a fost numit, pe un termen de cinci ani, în funcția de judecător la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. În iulie 2020, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a propus președintelui R. Moldova numirea lui Niculcea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă.

În iunie 2016, Andrei Niculcea l-a condamnat pe fostul premier Vladimir Filat la 9 ani de închisoare, iar un an mai târziu, judecătorul l-a condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare și pe fostul primar de Orhei, Ilan Șor, însă a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă.

Vasile Botnari, unica persoană care s-ar face vinovată de expulzarea profesorilor turci, a fost condamnat în secret în luna iulie curent. Procuratura Generală nu a anunțat despre acest lucru decât doar după ce procurorul general, Alxandr Stoianoglo, a făcut publice aceste informații la 8 septembrie în cadrul unei emisiuni televizare. Procurorul general declara că nu cunoaște ce pedeapsă i-a fost aplicată lui Botnari, precizând însă că acesta a achitat benevol 125 de mii de euro, despăgubiri pe care statul le-a plătit la CtEDO în dosarul profesorilor turci. Reprezentanții Procuraturii nu au precizat nici ei ce pedeapsă i-a fost aplicată șefului SIS, cine este acuzatorul de stat care a gestionat dosarul sau cine este judecătorul care a pronunțat sentința.

Conform unui dispozitiv făcut public de către platforma safenews.md, Botnari a fost condamnat doar la o amendă în valoare de 88 de mii de lei. Informația nu a fost însă confirmată de către reprezentanții Procuraturii.